Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър се присъедини към нарастващия списък на банкови изпълнителни директори, които предупреждават за предстоящи трудни времена в икономиката.

Въпреки че Фрейзър "не вижда драстичен спад на хоризонта", управителят на третата по големина банка в САЩ смята, че предстои рецесия.

Тази рецесия може да настъпи поради фактори, включващи "постоянна инфлация в сферата на услугите, нарастващи нива на дълга, забавяне на глобалния растеж и двата големи конфликта в Европа и Близкия изток", се казва в становище на Фрейзър, цитирано от CNN.

Що се отнася до потребителските разходи, данните на Citi сочат, че гражданите започват да харчат по-малко. Това съвпада с последните данни на правителството за потребителските разходи. В същото време клиентите, които попадат в най-ниския диапазон на кредитните оценки, поемат най-високите нива на дълг от 2019 г. насам.

Според главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан, Федералният резерв е в процес на меко приземяване, т.е. на овладяване на инфлацията без значителен скок на равнището на безработица.

5 съвета към инвеститорите от Bank of America в случай на рецесияBank of America не включва рецесия в краткосрочния си базов сценарий, но опитът от историческите тенденции може да помогне на инвеститорите

Миналата седмица главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън призова американците да се подготвят за рецесия, отбелязва CNN.

"Много от нещата са опасни и инфлационни. Бъдете подготвени", каза той на срещата на върха 2023 New York Times DealBook Summit в Ню Йорк. "Лихвените проценти може да се повишат и това да доведе до рецесия".

На този фон, американските законодатели остават разделени по въпроса дали новите международни правила, предназначени да предотвратят световна финансова криза, ще осигурят буфер за банките или неправилно ще утежнят сектора и ще ограничат кредитирането в икономиката, съобщава Financial Times.

Прилагането в САЩ на т.нар. краен вариант на Базел III за банковите стандарти беше основна тема на дискусия по време на изслушване в банковата комисия на Сената, на което свидетелстваха главните изпълнителни директори на осемте най-големи американски банки, включително JPMorgan Chase, Goldman Sachs и Citigroup.

САЩ затягат банковия контрол в опит да предотвратят нови фалитиПромените са следствие от фалита на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank

Главните изпълнителни директори твърдят, че предложенията, които все още се обсъждат, ще принудят банките да държат повече капитал в момент, когато те вече са обект на високи изисквания, и ще ги накарат да отпускат по-малко кредити.

Шеррод Браун, сенатор демократ от Охайо, който председателства комисията, се противопостави на изпълнителните директори, като им каза, че "абсолютно нищо в тези правила няма да спре банките ви да отпускат заеми на работещи семейства, ветерани, собственици на жилища, малки предприятия".

"Причината, поради която банките могат да отпускат по-малко добри кредити в бъдеще, е същата, поради която от години наблюдаваме все по-малко продуктивна банкова дейност. Тя не носи на банките ви толкова пари, колкото рисковите неща", каза Браун.

Марк Уорнър, сенатор от Демократическата партия, изрази известен скептицизъм относно предложенията на Базел и тяхното въздействие върху достъпа до кредитиране, но въпреки това заяви, че е "изключително разочарован" от банките.

Джером Пауъл попари очакванията за намаляване на лихвените проценти Въпреки поредицата от положителни показатели, ръководителят на централната банка е категоричен, че Фед планира да

Но група републикански сенатори изразиха подкрепа за позицията на банките, включително Тим Скот, водещият републиканец в комисията, който заяви, че Базелските правила рискуват да имат "опустошително въздействие" върху достъпа до кредитиране на американците с по-ниски доходи. "Тези последици ще създадат таван за американците с ниски доходи. Ние просто не можем да позволим това да се случи", каза Скот.

Бил Хейгърти, републикански сенатор от Тенеси, разкритикува "регулаторната класа във Вашингтон" за това, което той определи като "нежелание или отказ да се вземат предвид последващите ефекти от регулациите".

Банковите регулатори на САЩ обявиха новите Базелски правила през юли, като според оценките те ще увеличат капиталовите изисквания за най-големите банки в страната с около 20%. Капиталът се използва от банките за покриване на потенциални загуби, допълва още Financial Times.

Стратег от Morgan Stanley очаква само 2% ръст на акциите през 2024 г.Инвестиционният директор на Morgan Stanley Майк Уилсън предлага няколко начина, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си

Банките твърдят, че предложенията, които се появиха само няколко месеца след трите най-големи банкови фалита в историята на САЩ, отиват твърде далеч и не отразяват адекватно допълнителните капиталови стандарти, които те вече трябва да спазват след финансовата криза от 2008 г. Според тях, това ще доведе до увеличаване на кредитирането извън регулирания банков сектор.

Регулаторните органи ще приемат коментари по правилата до 16 януари, след което могат да внесат промени в предложенията.