Пазарът на акции в САЩ се поколеба в сряда, забавяйки ралито през ноември, което изпрати S&P 500 на път към най-добрия му месец от юли 2022 г.

S&P 500 се понижи с 0,1%. Dow Jones Industrial Average добави 13 пункта или по-малко от 0,1%. Технологичният Nasdaq Composite падна с 0,2%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се сви за трети пореден ден и затвори на 4,27%, най-ниското ѝ ниво от септември. Това е бърз спад от преди около месец, когато доходността на държавните облигации докосна 5% за първи път от 16 години.

Инвеститорите бяха успокоени през последните седмици от данните за инфлацията и икономиката, които предполагат, че Федералният резерв може да постигне меко кацане (забавяне без рецесия). Те получиха още една хапка добри новини в сряда – данните показаха, че икономиката е нараснала с 5,2% годишно темпо през последното тримесечие, най-бързото от края на 2021 г.

Все пак икономистите очакват растежът да се забави през четвъртото тримесечие, тъй като потребителите намаляват разходите.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти през следващата година - отчасти поради намаляването на инфлацията и забавящата се икономика - развълнуваха пазарите, стимулирайки ръста на акциите, облигациите и златото, като същевременно навредиха на американския долар.

Фючърсите на златото се повишиха за четвърта поредна сесия до 2047,10 долара за тройунция, най-високото ниво от май и близо до рекордния удар през август 2020 г. Златото не носи никакъв доход, така че спекулативното търсене на метала има тенденция да намалява, когато доходността на други активи се повишава, посочва The Wall Street Journal.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър каза в сряда, че лихвената политика е на „добро място“ в момента и може да се движи във всяка посока въз основа на това как се развива икономиката. В четвъртък инвеститорите ще получат повече нови данни за разходите и инфлацията в САЩ.

На фона на колебанието на фондовия пазар в сряда някои инвеститори казват, че акциите трябва да си отдъхнат, тъй като S&P 500 се е повишил с около 8% този месец.

„Всъщност би било здравословно да направим малко пауза“, коментира Лари Адам, главен инвестиционен директор в Raymond James, цитиран от WSJ.

Други се позиционират за по-големи печалби от акциите, вярвайки, че биковете ще вземат надмощие през следващия месец, допълва изданието.

5 съвета към инвеститорите от Bank of America в случай на рецесияBank of America не включва рецесия в краткосрочния си базов сценарий, но опитът от историческите тенденции може да помогне на инвеститорите

По отношение на корпоративните новини акциите на General Motors скочиха с 9,4%, след като компанията заяви, че ще увеличи паричните средства за акционерите и очерта планове за обратно изкупуване на акции на стойност 10 милиарда долара следващата година. Акциите на Ford добавиха 2,1%.

Водещите европейски фондови борси закриха вчерашната търговска сесия с растеж, като паневропейският индекс Stoxx Europe 600 регистрира ръст от 0,43% на сто. Акциите на автомобилните компании отбелязаха 2,3% скок.

Германските сини чипове от индекса DAX се покачиха с 1%, след като предварителни данни показаха спад на инфлацията в страната през ноември до 2,3%. Индексът достигна най-високото си ниво от началото на август.