Американските борсови индекси се понижиха леко в понеделник, прекъсвайки ралито си през ноември.

S&P 500 загуби 0,2%, Dow Jones Industrial Average се отдръпна с около 57 пункта, или 0,2%, а Nasdaq Composite - с по-малко от 0,1%.

Водещите европейски фондови борси също закриха първата за седмицата търговска сесия с лек спад, броени дни след като регионалният Stoxx Europe 600 достигна най-високото си ниво от повече от два месеца. В понеделник паневропейският индекс регистрира спад от 0,3 %, посочва CNBC.

И трите индекса в САЩ все пак са на път да постигнат най-добрите си месечни резултати от повече от година след четири последователни седмици на повишения.

Фондовите пазари в САЩ се повишиха за четвърта поредна седмицаИ трите основни индекса в САЩ са на път да отбележат най-доброто си месечно представяне от повече от година

Пазарната динамика в понеделник следва празника на Деня на благодарността и съкратената сесия по време на Черния петък, обобщава The Wall Street Journal.

Инвеститорите повишиха апетита си към акциите през последните седмици, надявайки се, че агресивното увеличение на лихвените проценти на Федералния резерв е забавило икономиката на САЩ достатъчно, за да охлади инфлацията, но не достатъчно, за да предизвика рецесия.

Трейдърите залагат, че Фед вероятно е приключил с повишаването на лихвите и може да ги намали до първата половина на следващата година.

Слабата сесия в понеделник не е изненада след яростния ръст на акциите, казват някои стратези.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

Относно резултатите от Черния петък първите признаци сочат към силен период за търговците на дребно. Продажбите са нараснали с 2,5% спрямо миналата година, според Mastercard SpendingPulse.

Акциите на Shopify поскъпнаха с 4,9%, след като платформата за електронна търговия съобщи, че нейните търговци са регистрирали продажби за 4,1 милиарда долара по време на Черния петък. Това е с 22% повече от година по-рано.

Акциите на Amazon.com се повишиха с 0,7%, затваряйки на най-високото си ниво от април 2022 г.

Акциите на Affirm, предлагаща услугата „купи сега, плати по-късно“, скочиха с 12%, след като от доклад на Adobe стана ясно, че този тип трансакции са достигнали $760 милиона онлайн разходи в разпродажби през уикенда, с 20% повече от миналата година.

5 съвета към инвеститорите от Bank of America в случай на рецесияBank of America не включва рецесия в краткосрочния си базов сценарий, но опитът от историческите тенденции може да помогне на инвеститорите

Междувременно излязоха данни, че продажбите на нови еднофамилни къщи в САЩ са намалели повече от очакваното през октомври. Продажбите на нови жилища в САЩ са паднали с 5,6% до сезонно коригирана ставка от 679 000 миналия месец, съобщи Министерството на търговията в понеделник, по-голям спад от прогнозирания от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

В четвъртък инвеститорите очакват данни за индекса на цените на личните потребителски разходи в САЩ - предпочитаната от Фед мярка за инфлацията.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, която влияе на лихвите по заемите, падна до 4,388%.

Цените на петрола се отдръпнаха, като сортът Брент поевтиня с 0,7% до 79,98 долара за барел, понижавайки се за четири поредни сесии, тъй като инвеститорите се тревожат за предстоящата среща на картела ОПЕК+.