Цените на петрола се понижават отново в понеделник, като цената на сорта Брент достига до 80 долара за барел, тъй като инвеститорите очакват срещата на ОПЕК+ по-късно тази седмица, на която трябва да бъде постигнато споразумение за ограничаване на доставките до 2024 г.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент, пише Reuters, се понижават с 37 цента, или 0,5%, до 80,21 долара за барел, докато фючърсите на американския суров петрол тип West Texas Intermediate достигат до ниво от 75,18 долара за барел, което представлява спад от 36 цента, или 0,5%.

И двата контракта леко поскъпнаха през миналата седмица, което беше първият им седмичен ръст от пет седмици насам. Той беше подкрепен от очакванията, че Саудитска Арабия и Русия може да продължат доброволното намаляване на доставките до началото на 2024 г., а ОПЕК+ - да обсъди планове за по-нататъшно намаляване.

Търсенето на петрол, въглища и природен газ ще достигне върха си до 2030 г.Според доклад на МАЕ, в момента се извършва трансформация в начина на захранване на планетата


Цените се сринаха в средата на миналата седмица, след като ОПЕК+ отложи срещата на министрите за 30 ноември, за да изгладят различията относно производствените цели за африканските производители. Все пак групата се е приближила до компромис, посочва информационната агенция, позовавайки се на четирима свои източници от ОПЕК+.

Анализаторите на ING коментират, че пазарните нагласи остават негативни предвид спора в рамките на ОПЕК+ относно производствените квоти, въпреки че очакват Саудитска Арабия да прехвърли допълнителното си доброволно намаление от 1 млн. барела на ден за следващата година.

"Ясно е, че ако не видим това, ще има допълнителен низходящ натиск върху пазара, като се има предвид излишъкът през 1Q24", посочват те.

Преди срещата на ОПЕК+ прогнозният износ на страните от ОПЕК е намалял до 1,3 млн. барела на ден под нивата от април, изчисляват от Goldman Sachs:

По-евтини превози разбиват тавана на цените на руския петрол Нови превозвачи позволяват на руските компании да печелят значително повече от 60 долара за барел


„Все още очакваме удължаване на едностранните съкращения на Саудитска Арабия и Русия поне до 2024 г., както и непроменени групови съкращения, въпреки че вероятно на дневен ред е по-дълбоко намаляване".

Според търговци и данни на Reuters обаче в началото на следващата година Обединените арабски емирства ще увеличат износа на флагманския си суров петрол Murban, тъй като влиза в сила новият мандат на ОПЕК+ и барелите се пренасочват към международния пазар заради проекти за поддръжка на рафинерии.

Международната агенция по енергетика заявява, че очаква лек излишък на световните пазари на петрол през 2024 г., дори ако страните от ОПЕК+ удължат съкращенията си до следващата година.

Коя е най-бързо развиващата се икономика в света и какво бъдеще я очаква?Нейният БВП се очаква да нарасне с около 115% през следващите пет години благодарение на петрола


Анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар на свой ред коментира: "При прогнозата на МАЕ, че световното търсене на петрол ще нарасне само с 0,9 млн. барела на ден през следващата година, което е по-малко от ръста от 2,4 млн. барела на ден през 2023 г., ОПЕК+ ще трябва да покаже значителна дисциплина на доставките или поне да намали тази способност, за да облекчи пазарните притеснения за дълбок излишък на петролните пазари през следващата година."

Цените на петрола се стабилизират допълнително, след като геополитическото напрежение в Близкия изток намаля след прекратяването на огъня в Газа и размяната на заложници и затворници.