Ралито на американските пазари на акции и облигации през изминалата седмица се противопостави на мечките и подхрани надеждите за още печалби до края на годината и през 2024 г. Фактор за това е, че Уолстрийт вече вярва в идеята за „меко кацане“ на икономиката след серия от увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв.

Пазарните скептици обаче предупреждават инвеститорите, че сценарият за „меко приземяване“ все още е изложен на риск, тъй като потребителските разходи и растежът на работните места се забавят, заедно с корпоративните печалби, пише MarketWatch.

Американските акции надградиха ръста си през ноември през изминалата седмица, като индексът S&P 500 завърши на нов връх за 2023 г. в петък, а Dow Jones Industrial Average записа своята пета седмица на зелено. Възстановяването на акциите се дължи отчасти на това, че инвеститорите в облигации започнаха да вярват, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти и вероятно ще започне да ги намалява до първото тримесечие на 2024 г.

Междувременно набра сила разказът, че устойчивият пазар на труда и по-стабилният от очакваното икономически растеж би трябвало да предотвратят рецесията.

Джером Пауъл попари очакванията за намаляване на лихвените проценти Въпреки поредицата от положителни показатели, ръководителят на централната банка е категоричен, че Фед планира да

Въпреки това се появяват лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ, посочва MarketWatch.

Просрочията по кредитни карти и заеми за автомобили се покачват, плащанията по студентски кредити са възобновени, потребителските разходи се охлаждат, най-големите търговци на дребно предупреждават за забавяне в харченето.

Намаляването на потребителските разходи е добре дошла новина за служителите на Фед, които увеличиха лихвените проценти 11 пъти от март 2022 г., за да върнат инфлацията до предпочитаната цел от 2%.

Въпреки това някои анализатори се притесняват, че високите лихвени проценти и спадът на спестяванията от времето на пандемията в крайна сметка могат да доведат до по-слабо потребление през 2024 г. - потенциален знак за отдавна прогнозирано забавяне на икономиката на САЩ.

Уолстрийт отбеляза най-силния си месец от повече от годинаОсновните борсови индекси в САЩ прекъснаха тримесечните поредици от загуби

„Едно от нещата, които ме тревожат най-много, е способността на потребителите да продължат да движат икономиката – имате няколко насрещни ветрове, които всъщност все още не са преодолени напълно“, казва Джейсън Хелър, вицепрезидент в Coastal Wealth. „Потребителят продължава ли да се държи по начина, по който се държеше през последните 36 месеца? Мисля, че в крайна сметка ще видим забавяне на потребителските разходи, което ще доведе до забавяне на пазара на труда“, допълва той.

Ето защо докладът за заетостта в САЩ за ноември, който ще бъде публикуван в петък, ще бъде ключов за инвеститорите.

Тази година индексът S&P 500 е отбелязал абсолютна средна процентна промяна от 1,12% като реакция на данните за заетостта, в сравнение със средно процентно движение от 0,64% на Индекса на потребителските цени, според Dow Jones Market Data.

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩИндексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил спрямо очакванията

Много инвеститори все пак следят внимателно и потребителските разходи, защото те са основен двигател на икономическия растеж, посочва The Wall Street Journal. Ако разходите са твърде големи, Фед може да бъде принуден да повиши лихвените проценти отново. Докато, ако разходите са твърде слаби, това може да е знак, че икономиката навлиза в рецесия.

Наред с доклада за работните места, през следващите дни инвеститорите ще анализират и активността в сектора на услугите в САЩ за ноември, за да оценят силата на икономиката и траекторията на пазара, посочва още WSJ.

Изданието допълва, че сред анализаторите, предупреждаващи, че е твърде рано да се разчита на „меко кацане“, е и Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase. Наскоро той предупреди, че инфлацията може да нарасне още повече и затова рецесията не е изключена.

През последните 11 цикъла на повишаване на лихвените проценти от Фед, рецесиите обикновено са започвали около две години след като централната банка на САЩ е започвала затягането, според Deutsche Bank. Настоящият цикъл на Фед започна миналия март.