Лихвените проценти в еврозоната са близо до своя връх през настоящия цикъл или може би вече са го достигнали.

Това заяви гуверньорът на Bundesbank и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Йоахим Нагел, цитиран от Reuters.

Данните ще определят дали е необходимо по-нататъшното повишаване на процентите, допълни той.

По време на конференция, организирана от мозъчния тръст Osservatorio Giovani Editori, Нагел заяви, че е "скептичен" по отношение на риска от "твърдо приземяване" за икономиката в еврозоната, причинено от свиването на паричната политика.

ЕЦБ запазва лихвените проценти стабилни след 10 поредни повишенияРешението вероятно ще засили очакванията, че най-големите банки, включително ФЕД, са приключили затягането на политиката

Управителят на Bundesbank заяви, че е предпазлив оптимист по отношение на перспективите за растеж на Блока, като ситуацията ще се подобри по-осезаемо след 2025 г.

"Добрата новина е, че инфлацията се понижава", обясни той пред студентска аудитория в отговор на въпрос дали ЕЦБ не се притеснява, че поредицата от повишения на лихвите вреди на бизнеса.

Лагард: Глобалната икономика се фрагментира на конкуриращи се блоковеПрезидентът на ЕЦБ каза, че непрекъснатият спад на населението в трудоспособна възраст изглежда ще започне още през 2025 г.

Той определи инфлацията като "алчен звяр" и заяви, че ЕЦБ е на път да я намали, доближавайки се до целта си от 2% през следващите 12-15 месеца. Нагел предупреди, че все още има рискови фактори, които могат да предизвикат нов пристъп на инфлация, като го нарече "неравен път".

Миналия месец ЕЦБ прекъсна серията от 10 поредни повишения на лихвените проценти и сега инвеститорите очакват следващият ход на банката да бъде понижение, може би още през април, допълва Reuters.