Досега икономиката на САЩ успява да избегне рецесията, но прогнозите на Уолстрийт за догодина са разнопосочни.

Bank of America не включва рецесия в краткосрочния си базов сценарий, но ръководителят на отдел "Пазарна стратегия" на CIO за Merrill и BofA Private Bank Джоузеф Куинлан смята, че опитът от историческите тенденции може да помогне за информиране на инвеститорите относно позиционирането и перспективите.

BusinessInsider обобщава какво според него трябва да се знае преди потенциалното забавяне.

Рецесията е обичайно явление

На първо място Куинлан посочва, че рецесиите са нещо обичайно и са част от динамичния американски бизнес цикъл.

По данни на Националното бюро за икономически изследвания, в следвоенната епоха в страната са наблюдавани 12 рецесии, породени от различни причини - от парична политика до икономически шокове.

Според Куинлан, колебанията в потребителските разходи играят ключова роля при спад, както и разходите по заемите.

Федералният резерв повиши лихвените проценти 11 пъти от началото на 2022 г. и през последните месеци много експерти прогнозират, че в резултат на това личното потребление вече ще е намаляло. Силният пазар на труда обаче до голяма степен предотвратява това да се случи.

UBS очаква Фед да намали няколко пъти лихвените проценти през 2024От банката очакват икономиката на САЩ да се свие с половин процентен пункт в средата на следващата година

В САЩ рецесията обикновено е „плаваща“

Второ, стратегът смята, че "плаващите рецесии" са по-често срещани от националната рецесия за нещо толкова голямо като икономиката на САЩ, която е на стойност 26 трилиона долара.

При толкова много различни сектори, "някои са в отлив, докато други са в подем", обяснява експертът и дава пример с това, че докато енергетиката се срива, жилищният сектор процъфтява.

"Ключовият момент е следният: Рецесиите с променлив ход не са необичайни в САЩ, като се има предвид размерът и разнообразието на икономическата база.

Периодичните слаби периоди в различни сектори или отрасли обикновено не са достатъчни, за да застигнат националната икономика."

Goldman Sachs прогнозира по-силна икономика през 2024 г.Прогнозата им посочва, че световната икономика ще нарасне с 2,6% през следващата година

Не продължава дълго

Трето, инвеститорите трябва да разберат, че рецесиите обикновено не продължават дълго.

"Те са по-скоро преходни, отколкото структурни или крайни", казва Куинлан и добавя, че най-дългата рецесия в следвоенната епоха е 18 месеца след финансовата криза от 2008 г. Най-кратката, от друга страна, е била началото на пандемията COVID-19 между февруари и април 2020 г.

Средната продължителност на рецесиите е малко над 10 месеца, посочват от Bank of America.

Стратег от Morgan Stanley очаква само 2% ръст на акциите през 2024 г.Инвестиционният директор на Morgan Stanley Майк Уилсън предлага няколко начина, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си

Възможности за пазарите

Четвърто, икономиката често излиза по-силна след спада.

"Нищо не е по-емблематично за "съзидателното разрушение" на американската икономика от рецесията", казва финансистът.

"Рецесиите приличат на горски пожари. Както те премахват нездравите дървета и храсти, така и рецесиите премахват по-слаби компании или корпоративни зомбита, намаляват излишния капацитет, насърчават повече иновации и помагат да се проправи път на по-здравите компании/сектори, които да стимулират бъдещия растеж."

Рецесията от 2001 г. например спука балона на прекомерно завишените оценки на акциите и проправи пътя за растежа, задвижван от интернет.

По същия начин спадът от 2008 г. в крайна сметка укрепи капиталовите пазари.

Сбърка ли Фед? Защо високите лихви не могат да охладят икономиката в САЩПротивно на всички очаквания, ръстът на годишна база през последното тримесечие достига почти 5%

Добър начален старт

Това води до петата и последна точка на Куинлан: Рецесиите могат да бъдат благоприятен старт за инвеститорите в акции.

"Рецесиите - или заплахата от тях, трябва да се купуват, а не да се продават, независимо от вихъра на негативните макро новини", казва той.

Стратегът обяснява, че според историческите тенденции акциите в САЩ обикновено достигат своя връх няколко месеца преди рецесията и след това пазарите са склонни да достигнат дъното преди официалния край на рецесията.

Нетната стойност на имуществото на американците е скочила с рекордните 37%В резултат на това достъпността на жилищата спада до исторически минимум

Възвръщаемостта на акциите от дъната след рецесията се е оказала исторически силна, със средна възвръщаемост от 19,7% за 3 месеца, 28% за 6 месеца и 43,7% за 12 месеца.

"Това означава, че пазарът обикновено започва възстановяването си от дъното, докато икономическите данни все още показват свиване на производството.

Резултатът: Така инвеститорите, които чакат икономическият растеж да стане положителен, могат да пропуснат няколко месеца положителна възвръщаемост в началните етапи на новия пазарен подем.", допълва Куинслан.