С изключение на внезапен пристъп на лошо храносмилане след Деня на благодарността, американският фондов пазар изглежда готов да регистрира здраво покачване през ноември.

И въпреки че със сигурност няма гаранции, историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината, пише MarketWatch.

„Мисля, че пазарът е подготвен за силни последни шест седмици на 2023 г. и очаквам да надгради тази инерция в края на годината“, казва пред изданието Майкъл Ароне, главен инвестиционен стратег в State Street.

Двигатели на този оптимизъм са икономиката, която продължава да се разраства, подобрявайки приходите, устойчивият потребител, забавянето на инфлацията и очакванията, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Ароне и други анализатори все пак признават, че пазарът е доста надценен, което може да постави началото на някаква краткосрочна консолидация, но цялостната настройка е окуражаваща.

Широкият индекс S&P 500 е нараснал с над 18% от началото на 2023 г. до сега. В годините, в които бенчмаркът с голяма капитализация се е повишавал с поне 15% до ноември, той е нараствал в 76,7% от случаите и през декември, със средно увеличение от 2%, според Ned Davis Research.

Фондовите пазари в САЩ се повишиха за четвърта поредна седмицаИ трите основни индекса в САЩ са на път да отбележат най-доброто си месечно представяне от повече от година

Разбира се, има някои странни аспекти на ралито през 2023 г. Най-вече това, че то е водено от ръста на акциите на технологичните компании с мегакапитализация - така наречената „Великолепната седморка“ - и няколко други, отчитащи голяма част от печалбите и оставяйки доста други акции зад себе си.

От 500 акции в S&P 500 само 272 са отбелязали ръст през годината до затварянето на пазарите в петък, според данни на Dow Jones.

Широчината на пазара през 2023 г. е най-ниската спрямо годините, в които се е наблюдавал ръст от над 15%, докато доминацията на американските фондови борси в глобалните индекси достигна нови върхове, коментира екип от анализатори на Société Générale, цитиран от MarketWatch.

Стратег от Morgan Stanley очаква само 2% ръст на акциите през 2024 г.Инвестиционният директор на Morgan Stanley Майк Уилсън предлага няколко начина, по които пазарните играчи могат да подобрят възвръщаемостта си

Американските акции сега са „прекалено зависими“ от технологичните компании с голяма капитализация, като 10-те най-добри акции в сектора представляват 35% от пазарната капитализация на S&P 500, добавят експертите на Société Générale.

Дори и в тази ситуация инвеститорите намират причини да бъдат оптимисти за края на годината, включително по отношение на изоставащите части от пазара.

iShares MSCI EAFE ETF, фокусиран върху набор от компании в Европа, Австралия, Азия и Далечния изток, е нараснал с 8,4% през ноември, почти достигайки темпото на S&P 500 (ръст от 8,7% през ноември).

Компаниите с малка капитализация, които обикновено са по-чувствителни към по-високите лихвени проценти и се представиха рязко по-слабо през 2023 г., също показват признаци на живот напоследък, отбелязва The Wall Street Journal. Индексът Russell 2000 скочи с над 5% на 14 ноември, когато беше публикуван по-добрият от очаквания доклад за инфлацията за миналия месец.

Инфлацията в САЩ се охлажда и повишава надеждите за „меко приземяване“Основният индекс на потребителските цени достигна двегодишно дъно

Фондовите пазари отслабнаха към края на лятото и есента, тъй като доходността на съкровищните облигации на САЩ се повиши, като курсът на 10-годишните бонове за кратко надхвърли 5% миналия месец за първи път от 2007 г.

Оттогава доходността се понижава, като в същото време инвеститорите до голяма степен вярват, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти.

Тази промяна помогна за повишаването на акциите, но всеки сигнал, който помрачи тези очаквания, може да дерайлира пазара. Вероятна опасност е инвеститорите да започнат да се страхуват, че така нареченото меко кацане, при което инфлацията продължава да се забавя и пазарът на труда се охлажда, но без да „пада от висока скала“, няма да се материализира и вместо това да започнат да се подготвят за рязко забавяне, коментира MarketWatch.

Тъй като икономическите данни се оказват устойчиви, този обрат изглежда малко вероятен до края на годината, коментира Майкъл Ароне от State Street. Инвестиционният стратег отбелязва пред MarketWatch, че моделът GDPNow на Фед в Атланта все още сочи годишен икономически растеж от 2,1% през четвъртото тримесечие.

Завръщането на FOMO на Уолстрийт: Ще се ускори ли ралито на фондовия пазар?Делът на инвеститорите, които очакват цените на акциите да се повишат през следващите 6 месеца, е скочил до 43% миналата седмица

Ароне твърди, че пътят към печалбите на фондовия пазар ще стане по-нестабилен с течение на времето. Въпреки че Фед може да е приключил с повишаването на лихвените проценти, ефектите от предишното затягане вероятно все още не са усетени от икономиката.

Междувременно реакцията на пазара на по-добрите от очакваните резултати в току-що приключилия сезон на печалбите за третото тримесечие показва, че инвеститорите вдигат летвата.

Компаниите, които надминават печалбите и приходите, по принцип отбелязват средно увеличение на акциите си от около 2,5% през следващите дни. Този път средният ръст е около 1,2% до 1,3%, отбеляза Ароне. А компаниите, които отчетоха по-ниски резултати, паднаха с около 7% или повече, в сравнение с типичен спад от около 3,5%.

Това показва, че очакванията са се променили, като инвеститорите пренебрегват резултати, които надхвърлят очакванията, и наказват по-сурово тези, които не ги достигат.

Тази седмица трейдърите, които се опитват да преценят траекторията на пазара, ще анализират коментарите на трима управители на Фед за сигнали относно мисленето на централната банка за инфлацията и икономиката в САЩ, отбелязва WSJ. Те очакват и последното проучване на потребителското доверие, което ще бъде публикувано във вторник.