За Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на JP Morgan - това никак не е добра идея. За покойния Чарли Мънгър, дългогодишен лейтенант на Уорън Бъфет, това е "огромна глупост". А за американския сенатор Елизабет Уорън такава инвестиция е чудесен инструмент, ако сте терорист, наркодилър или измамник.

Може би. Но ето още нещо, което не спира да бъде казвано за Bitcoin: Няма да изчезне скоро. И това, което някога беше почти всеобща съпротива срещу него на Уолстрийт, изчезва с всеки изминал ден.

През последните седмици криптовалутата се изстреля отново до високите нива, които преди години шокираха старата гвардия. Първо $40 000, после $50 000, а само няколко дни по-късно и $60 000 - за много специалисти стана ясно, че търсенето от страна на млади и стари, богати и бедни, е твърде стабилно, за да позволи на Bitcoin да се срине, пише Bloomberg.

Дори бързото покачване на лихвените проценти в САЩ - дълго време разглеждано като потенциален смъртоносен удар за криптото - не беше достатъчно, за да обуздае ентусиазма за дълго.

Майкъл Новограц, основател и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Holdings и един от дългогодишните поддръжници на Bitcoin, казва:

Няма значение какво е казал Джейми Даймън или Елизабет Уорън, неговата добра приятелка. Много хора вярват, че тук има стойност.

Това устойчиво търсене създава дилема за инвестиционната индустрия.

Досегашните титани могат да продължат да избягват известния с променливостта и склонността си към скандали актив, дори когато той е поднесен в новата, удобна за регулаторите обвивка на ETF. Това е подходът, който прилага Vanguard, изключително консервативен инвестиционен консултант. Bank of America's Merrill Lynch и Wells Fargo & Co. са сред последните компании, които поемат по този път, предоставяйки на брокерски клиенти достъп до новите фондове за Bitcoin.

"Уолстрийт ще прегърне всичко, което ще донесе пари, така че това не ви позволява да разберете дали е добро, или лошо", казва Майкъл Роузън, главен инвестиционен директор в Angeles Investments, като добавя, че според него вярата в криптовалути граничи с илюзията.

Десетте Spot-Bitcoin ETF, които сега се търгуват в САЩ, са отбелязали около $8 млрд. нетен приток, като фондовете, управлявани от инвестиционните гиганти Fidelity и BlackRock, са поели лъвския пай. Само в iShares Bitcoin Trust на BlackRock са натрупани 10 млрд. долара само за седем седмици - най-бързото достигане на този етап от ETF досега, пише Bloomberg.

Внезапното търсене презареди търговците на дребно на самия криптопазар. Тъй като цената се покачваше все повече и повече, рязкото нарастване на активността доведе до множество прекъсвания в сряда. Случи се и смущаващото временно показване на салда от $0 за някои потребители на Coinbase, най-голямата криптоборса в САЩ.

И все пак масовото крипто рали заплашва да увеличи рисковете. От една страна, Джими Су, главен служител по сигурността в Binance, предупреждава, че бичите настроения могат да предизвикат ръст на "rug pulls". Това е вид измама, при която разработчикът раздува крипто проект, за да привлече пари само за да изчезне след това със средствата.

Също толкова важна, макар и по-прозаична грижа е обикновеният пазарен риск за Bitcoin. Тъй като самоопределящите се като "degen" трейдъри преследват ралито, те се зареждат със заемни средства, за да помогнат за максимални търговски печалби.

Съвкупният отворен интерес към дериватите върху Bitcoin, които могат да се използват с ливъридж до 100 пъти, се е увеличил с близо 90% от октомври насам на централизираните борси. Binance, OKX и Bybit отбелязват скок на отворения интерес до нива, които не са наблюдавани от пика на бичия пазар през 2021 г., според CCData. Кредитният портфейл на Ledn, която отпуска заеми с Bitcoin обезпечения, се е върнал до нивата преди срива на борсата FTX в края на 2022 г., казва Маурисио Ди Бартоломео, съосновател на компанията.

В резултат на това мнозина очакват, че обръщането на поне част от неотдавнашното рали е въпрос на кога, а не на дали. Продуктите за дигитални активи на CME Group отбелязват рекордни обеми, тъй като инвеститорите на Уолстрийт търсят традиционни пътища за хеджиране на риска си.

Готови да загубят всичко

"Трейдърите с ливъридж, високорисковите позиции в криптото, трябва да осъзнаят, че ще има неизбежна корекция", казва Кембъл Харви, професор по финанси в университета Дюк. "С ливъридж трябва да сте готови да загубите всичко."

Само времето ще покаже доколко собствениците на новите ETF-и са подготвени за потенциален спад, който - без поток от приходи или широкомащабна финансова функционалност - го прави нестабилен и податлив на промени, отбелязва Bloomberg.

И все пак, независимо дали следващият важен етап за Bitcoin е $70 000 или $50 000, мнозина смятат, че ETF е променило играта завинаги - както на традиционния финансов пазар, така и в света на криптовалутите.

"Това напълно го узакони", казва Стефан Уелет, главен изпълнителен директор на платформата за дигитални активи FRNT Financial.

Сега, когато говорите с хедж фондове, те ще кажат: "Винаги съм се страхувал да включа Bitcoin в списъка си с търгуеми активи и инструменти, но сега BlackRock е там, така че няма проблем". Това е нещо от рода на "в крак с времето".

Уелет добавя, че шумът е бил толкова силен по време на ралито в сряда, че не е могъл да напусне бюрото си заради всички телефонни обаждания, които е получавал.

Легитимността, която новите ETF-и осигуряват, отличава криптопазара от предишните цикли на криптобум и сривове, които бяха движени от рискуващи спекуланти и продукти, рухнали около тях: криптокредити, които понякога се оказваше, че не са обезпечени с нищо. Друг пример е набирането на средства от стартъпи, които издаваха токени, но в много случаи не произвеждаха продукт.

Много от индивидуалните инвеститори, които купуват ETF-ите и са двигател на това рали, също са различни. Bitcoin е свидетел на "нова армия от купувачи", казва Новограц пред Bloomberg.

Това е голяма, голяма работа, защото за първи път, откакто се занимавам с това - бейби бумърите и по-възрастните хора имат лесен начин да купуват криптовалути.

Разбира се, надеждата и шумотевицата отдавна са сред основните двигатели на бичите пазари на криптовалути. Тези дни надеждата е, че този нов клас крипто новобранци е само началото, тъй като финансовите консултанти и мениджърите на парични средства насочват все повече клиентите с дълбоки джобове. Това важи не само за богати физически лица, но и за институционални инвеститори и държавни фондове.

Парадоксите на криптото

Все пак е трудно да не забележим изобилие от ирония в последната ера на крипто - и да се запитаме какво означава всичко това за бъдещето, посочва Bloomberg.

От една страна, това се случва, докато Сам Банкман-Фрийд очаква да разбере колко време ще прекара в затвора след осъждането му по обвинения в измама, свързани с имплозията на неговата империя FTX. Неговият бивш съперник Чанпенг Джао също трябва да бъде осъден следващия месец, след като се призна за виновен за нарушаване на законите за борба с прането на пари на Binance, която някога ръководеше.

Освен това има ирония, че този бичи пазар се дължи почти изцяло на председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслер. Преди той играеше ролята на водещ антагонист на криптоиндустрията, поради баража на SEC от изпълнителни действия срещу криптокомпании. Въпреки това той най-накрая успя да капитулира и да осигури колебаещия се глас, необходим на SEC да одобри фондовете през януари.

"Цялата идея беше Bitcoin да бъде алтернатива на основната финансова система, свободна от централизирани регулации и т.н.", казва Майкъл О'Риордан, партньор-основател на Blackwater. "С Bitcoin ETF-ите се случи точно обратното. Сатоши би се обърнал в гроба си."

Вече са минали повече от 15 години, а все още никой не е сигурен кой точно е мистериозният основател на Bitcoin – Сатоши Накамото и дали въобще е жив. За добро или лошо обаче изобретението му е в отлично здраве.