Ръст в доверието и оптимизъм за бъдещето на криптопазара е водещата тенденция при криптоинвеститорите у нас към началото на годината.

Все повече потребители придобиват цифрови активи като мярка за защита от инфлацията, сочат данни от проучване на Binance, най-голямата борса за цифрови активи в света, относно нагласите на българските потребители.

В него са участвали над 1900 респонденти, а целта на компанията е да разбере по-добре мотивите за използване на дигитални активи.

Потребителите на Binance у нас демонстрират оптимизъм за бъдещето на криптопазара, като 88% от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара с дигитални активи.

От 60 000 до 500 000 долара: Най-смелите прогнози за Bitcoin през 2024Индустрията очаква халфирането и одобрението на ETF-и да привлече по-широк кръг институционални инвеститори


Що се отнася до нивото на доверие в дългосрочната стабилност на криптовалутите, в сравнение с традиционните, 65% от потребителите чувстват по-голяма сигурност при крипто и насочват инвестициите си именно там.

Мнозинството от участниците изразяват увереност в посоката на развитие на Биткойн, като 77% от тях сочат BTC Халвинга като катализатор за потенциално увеличение стойността на актива.

Над 30% от тях отбелязват себе си като HODLers и планират дългосрочна търговия с криптовалути, а за 24% от тях притежанието на такъв актив е ефективна мярка за защита от инфлацията.

45% от клиентите на Binance разчитат на криптовалути за допълнителен доход Потребителите предпочитат работа с цифрови активи за по-бързи и бюджетни трансакции


От Binance отчитат ръст и при използването на крипто за извършване на онлайн или физически покупки, като днес над 7% от потребителите се разплащат с цифрови активи.

"Изминалата годината беше трудна за крипто индустрията. Пазарът редуваше въздходи и падения, но от началото на тази година определено виждаме много повече оптимизъм. Българите все повече разбират фундамента на дигиталните активи и техните конкурентни предимства и започват да се октрехват и към активи отвъд Биткой.", коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Мнозинството от анкетираните е в криптопространството между 1 и 5 години (63%), а 16% от тях търгуват с дигитални активи над 5 години.

Новите потребители съставляват над 10%, което отразява значителен приток на нови участници. Основната валута, в която инвестират, е Биткойн (20%), но са оптимистично настроени и към други крипто асети – 18% от потребителите притежават други L1 алткойни, а 14.7% влагат основно в Етериум. L2 алткойните са интерес за близо 11% от анкетираните, а за 15.7% – други алткойни.

Криптопазар 2024: Всички гледат към лихвените проценти и Bitcoin ETFПрез 2021 г. Bitcoin достигна рекордно високо ниво от 69 000 долара благодарение на инвеститорите на дребно

Интересът към криптовалути за мнозина е провокиран от потенциала за висока възвръщаемост на вложенията (22.5%), а за 18% това е финансовата независимост и децентрализацията. На трето място потребителите отбелязват бързината и рентабилността на трансакциите, следвани от прозрачността и сигурността.

Други основни изводи от проведеното проучване:

  • Значителна част от българската общност са активни търговци – 67%. При разбивката на тази група 26.5% от респондентите се занимават с месечна търговия, 25.5% извършват седмични сделки, а 15% са ежедневни търговци
  • 30% от анкетираните планират да държат своите Биткойни между 5-10 години, а едва 5.4% – до Халвинга. 8% от тях не биха продали своя BTC
  • Увеличаване стойността на Биткойн след Халвинга се предвижда от 77% от потребителите, а за 14% от тях резултатът би бил само номинални движения
  • Почти половината потребители (45%) са разпределили <10% от общите си средства в криптовалути, а 15.2% – >50%