Криптоборсата Binance отстъпва под натиска на клиентите да съхраняват активите си при независим надзорник.

Безпокойство относно сигурността на най-голямата борса за криптовалути нарасна с бързи темпове, след като компанията беше глобена от американските власти миналата година, припомня FT.

Според трима вътрешни източници, борсата е позволила на някои по-големи търговци да държат активите си в независими банки, включително швейцарските Sygnum Bank и Flow Bank.

Преди това клиентите на Binance можеха да държат активите си само на борсата или чрез попечителя Ceffu, който, според информация на уебсайта му, се определя като "единственият институционален партньор на борсата Binance".

Миналата година обаче, регулаторните органи на САЩ описаха Ceffu като "мистериозна структура, свързана с Binance".

Криптоиндустрията получи това, което искаше. Защо тогава Bitcoin падна?В началото на тази седмица криптовалута №1 слезе под 40 000 долара за първи път от декември насам

"Бих предпочел да съхранявам парите си в швейцарска банка, а не в Binance", коментира ръководителят на компания за криптотърговия, като добави, че "на теория сте в по-голяма безопасност", като влагате парите си в попечител, който има надзор от регулаторите.

Binance заяви, че е "започнала да проучва и разработва решение за банково тристранно сътрудничество преди почти две години, много преди рискът от контрагента да стане явен", като се позовава на споразумение между нейните клиенти и банка попечител.

Криптоборсата обаче отказа да назове кои са банките и добави: "Рискът от контрагента е проблем на индустрията, а не специфичен за Binance".

Рискът за трейдърите са повеят парите си на борсата се е увеличил след срива на конкурента на Binance FTX през 2022 г., който остави финансовите активи на хиляди инвеститори в капана на процедурата по несъстоятелност.

Binance плаща 2,7 млрд. долара глоба, Чанпенг Джао – 150 млн.През ноември бившият главен изпълнителен директор се призна за виновен за пране на пари

Неотдавнашните репресии на американските власти срещу Binance също са повод за безпокойство, допълва FT.

Миналата година Министерството на финансите и Министерството на правосъдието съвместно наложиха рекордна глоба от 4,3 млрд. долара на Binance, след като борсата се призна за виновна по обвинения, свързани с пране на пари и нарушаване на международни финансови санкции.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси обвини Binance в 13 нарушения на законите за ценните книжа и я обвини, че е участвала в "обширна мрежа от измами и конфликти на интереси".

Binance оспорва обвиненията.

Coinbase: Споразумението на Binance отваря нова страница за индустриятаМоже ли криптоиндустрията най-накрая да затвори главата с множеството скандали и проблеми?

Най-големите криптоборси, включително Binance и Coinbase, са изградили пазарните си дялове, като изпълняват едновременно няколко роли, включително като пространство за търговия, попечител и кредитор, което сериозни тревожи регулаторните органи. В общия случай, независими компании предлагат отделно всяка от тези услуги, за да се намалят рисковете.

Банките попечители работят, като съхраняват активите на своите клиенти по сигурен начин.

"Тези платформи за търговия, които се наричат борси, смесват редица функции", убеден е председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси Гари Генслер. "Моят капитал никога не трябва да се докосва до борса", смята ръководителят на един от големите криптохедж фондове. Според тях, използването на Ceffu е било "неизбежно зло, защото алтернативата е усещането, че решенията все още се вземат в Binance".

Криптоборсата Binance спира поддръжката на депозити в рублиДепозитите ще бъдат достъпни за изтегляне на средства до 31 януари

Схемата функционира, като позволява на клиентите да депозират капитала си при попечителя в американски държавни ценни книжа, върху които търговците печелят около 4% лихва, обясняват източници на FT.

"Тази договореност пряко решава въпроса за риска от контрагента, основен проблем за институционалните инвеститори", заявиха от Binance, като добавиха, че са "инициирали и успешно изпълнили решение за управление на риска за институционални инвеститори, позволявайки да разширят допълнително дейността си".

Борсата добави, че "активно работи с множество банкови партньори и институционални инвеститори, които са проявили интерес".

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

От Sygnum заявиха, че към нея "са се обърнали някои съществуващи и потенциални клиенти и са я попитали дали би било възможно да се разработи решение, което да ги предпази от значителен риск от контрагента, когато изберат да търгуват на криптоборси".

Банката за цифрови активи добави, че "въз основа на тези многобройни искания", тя съдейства на "най-големите си институционални клиенти да разделят своите контрагенти за попечителство и търговия" и че продуктът ѝ се тества, преди да бъде пуснат изцяло.

Flow Bank не отговори на запитването за коментар.

Ceffu заяви, че нейната корпоративна структура е независима от Binance, като добави, че разполага "със системи за обособени сметки и портфейли, отделно от всяка партньорска борса, включително Binance".

Въпреки строгият контрол от регулаторитее в САЩ, търговците не са склонни да прекратят изцяло бизнеса на Binance, тъй като тя остава най-ликвидната криптоборса в света. Пазарният ѝ дял обаче е спаднал до 30% от обема, търгуван на борсите, в сравнение с 55% преди година, сочат данни на CCData.