Криптоборсата Gemini получи регистрация за стартиране на услугите си във Франция.

Компанията, собственост на близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос, заяви, че е одобрена като доставчик на услуги за виртуални активи от френския пазарен надзор Autorite des marches financiers (AMF).

Gemini ще пусне продуктите си за клиенти на дребно и институционални клиенти във Франция, тъй като завършва "окончателната подготовка" за отваряне на цялата си платформа за френските потребители.

"Това последно регулаторно одобрение във Франция представлява важен момент в нашата европейска експанзия", заяви Джилиан Линч, ръководител на отдел ЕС в Gemini, в коментар за CNBC.

"От самото си създаване Gemini разширява бизнеса си с акцент "първо регулацията" и ние вярваме, че стабилната регулация е необходима за повишаване на доверието в пазарите на цифрови активи и тяхната цялост.", допълват от компанията.

Клиентите на Gemini във Франция ще могат да търгуват с над 70 криптовалути на уебсайта и в мобилното приложение, и ще имат достъп до по-усъвършенстваната ѝ платформа ActiveTrader.

Криптопазар 2024: Всички гледат към лихвените проценти и Bitcoin ETFПрез 2021 г. Bitcoin достигна рекордно високо ниво от 69 000 долара благодарение на инвеститорите на дребно

Институционалните клиенти ще получат достъп до Gemini eOTC, електронното решение на Gemini за извънборсова търговия.

Френското одобрение идва в момент, когато големите американски криптокомпании се обръщат към Европейския съюз, за да разширят дейността си, до голяма степен поради репресиите в криптоиндустрията от страна на американските регулаторни органи, включително Комисията за ценни книжа и фондови борси, отбелязват от CNBC.

Миналата година Gemini и криптокредиторът Genesis бяха обвинени от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в предполагаема продажба на нерегистрирани ценни книжа във връзка с Gemini Earn, високодоходен спестовен продукт. Gemini отрича нейните лихвоносни продукти да се квалифицират като ценни книжа и се стреми да отхвърли съдебното дело.

По време на посещението си в ЕС миналата година основателите на Gemini установиха, че "в Европа има както силно усещане за регулаторна подкрепа за индустрията, така и много необходима регулаторна яснота на хоризонта с MiCA", коментира Линч, визирайки Регламента на ЕС за пазарите на криптоактиви.

2024: Криптовалути и регулации - САЩ е глобален полицай, Европа наваксваМиналата година американските регулатори заведоха няколко знакови дела срещу водещи криптокомпании

MiCA е регламент, който позволява на криптокомпаниите да притежават лиценз в една държава и да го използват като "паспорт" във всяка държава в ЕС.

Той беше одобрен от законодателите на ЕС миналата година и е приветстван като един от най-значимите специфични закони за крипто в световен мащаб към днешна дата.

През май 2023 г. Gemini избра Ирландия за свое европейско седалище и продължава с разширяването си в Европа.

Coinbase, водещата американска криптоборса, миналата година също избра Ирландия за свой основен регулаторен център в ЕС и също така се регистрира в централната банка на Ирландия за единен лиценз MiCA.

Coinbase избра Ирландия за основен оперативен и регулаторен хъб в ЕСАко бъде одобрена, Coinbase ще има лиценз да

Наскоро САЩ предприеха стъпки за легализиране на някои елементи на търговията с криптовалути. Миналата седмица Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) одобри първите в историята спот биткойн ETF. Ход, приветстван като приближаване на криптовалутите до сферата на традиционните финанси.

Одобрението дойде след многогодишни откази на SEC, която изрази загриженост за нерегулираните пазари от съображения за възможно манипулиране на цените в криптопространството.

В САЩ все още не е одобрена крипторегулация на федерално ниво, въпреки че има няколко законопроекта.