След като завършиха 2023 г. с висок ръст, инвеститорите в криптовалути ще следят лихвените проценти на централните банки и регулаторното решение на САЩ относно нови продукти за Bitcoin, докато решават накъде да насочат инвестициите си през следващата година, пише в свой анализ Reuters и дава контекст:

„Криптовалутите отбелязаха възстановяване през тази година след мъчителната 2022 г., в която сривът на пазара и поредица от скандали, включително този с FTX и обвиненията в измама срещу нейния главен изпълнителен директор, подкопаха доверието в индустрията“.

Цената на Bitcoin, най-голямата криптовалута и главен барометър за пазара, се увеличи повече от два пъти тази година, като през ноември достигна 20-месечен връх от 42 000 долара за токен. Към миналия петък 2023 г. беше и най-добрата година от 2020 г. насам по отношение на процентното увеличение.

През тази година пазарът е подкрепен от очакванията, че охлаждането на инфлацията ще позволи на централните банки в световен мащаб да се откажат от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти и да започнат облекчаване на мерките през следващата година, което ще направи рисковите активи по-привлекателни. Дългоочакваният ход на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) да одобри спот фонд за търговия с Bitcoin (ETF) също стимулира цените на криптовалута №1.

Спад с 3000 долара за минути: Биткойнът отново показа дивата си странаЦената на криптовалутата се понижи с около 3,6% до 42 151,38 долара според Coinbase, след големия спад в неделя вечер, който в един момент я свали до около 40 300 долара


Тези два аспекта, заедно с очакваното през април "халвиране" на Bitcoin - процес, който намалява предлагането на токени, се очаква да продължат да бъдат катализатори за пазара и през следващата година, смятат анализаторите, въпреки че някои от тях предупреждават, че е малко вероятно той да надскочи рекордните си стойности от 2021 г.

"Има много различни фактори, които вероятно ще се подредят за 2024 г.", казва Джеймс Бътърфил, ръководител на проучванията в компанията за управление на активи CoinShares, като акцентира специално върху края на цикъла на повишаване на лихвите:

"Това, което спука балона на Bitcoin, беше повишаването на лихвените проценти, а това, което вероятно ще помогне да се стимулира следващото рали, ще бъде тяхното намаляване".

Федералният резерв на САЩ запази основния си лихвен процент стабилен в диапазона 5,25%-5,50% на своята среща на 31 октомври-1 ноември, като анализаторите в преобладаващата си част очакват същия резултат и тази седмица.

През 2021 г. Bitcoin достигна рекордно високо ниво от 69 000 долара благодарение на инвеститорите на дребно, които се сдобиха със свободни парични средства на фона на ранните дни на пандемията от COVID-19 и исторически ниските лихвени проценти.

Бичият поход на Bitcoin – може ли криптовалута №1 да надхвърли $100 хил.Редица фактори обнадеждават индустрията, че това наистина може да се случи


Макар че краят на повишаването на лихвените проценти е положителен за рисковите активи, Андреа Филтри, съ-ръководител на отдела за проучвания в италианската Mediobanca, отбелязва, че условията на криптопазара все още са далеч от тези през 2021 г. Представителите на Фед сигнализираха, че лихвите няма да се понижат скоро, а силните данни за заетостта в САЩ от петък подсказват, че пазарните очаквания за намаляване на лихвите в началото на следващата година може да се окажат преждевременни.

"По онова време беше лесно да има разрастване с евтини пари", казва Филтри. "Но не съм толкова сигурен, че с понижаването на лихвените проценти ще се получи огледална траектория".

ETF хайп

Криптоиндустрията преживя редица скандали през тази година, водени от този около Binance и нейният главен изпълнителен директор Чанпенг Джао, който се призна за виновен в нарушаване на американското законодателство срещу прането на пари. Стартирането на Bitcoin ETF обаче може да помогне за легитимирането на индустрията, смятат много анализатори на сектора.

Няколко големи финансови компании, включително BlackRock, са подали заявления до Комисията по ценните книжа и борсите за пускане на спот Bitcoin ETF, които, ако бъдат одобрени, потенциално е възможно да привлекат няколко милиарда долара институционални инвестиции в криптовалутата.

Всяка трансакция с Bitcoin харчи вода, достатъчна за плувен басейн За всяка отделна транзакция в блокчейн са нужни16 000 литра вода – 6,2 милиона пъти повече, отколкото когато плащаме с кредитна карта


В началото на тази седмица Reuters съобщи, че преговорите на индустрията със SEC са напреднали преди ключовия краен срок през януари, когато се очаква комисията да даде зелена светлина на някои продукти. Това поддържа настроението на трейдърите в бичи режим.

"Цената може да премине през някакви корекции нагоре и надолу непосредствено след потенциалното одобрение на Bitcoin ETF, но в дългосрочен план спот Bitcoin ETF-ите могат да привличат по няколкостотин милиарда долара годишно за пазара на криптовалута №1", посочва Юя Хасегава, анализатор на криптопазара в bitbank, базирана в Япония криптоборса.

Много наблюдатели на пазара следят и какво ще се случи около т.нар. „халвиране“, което се очаква през април. Този процес има за цел да забави освобождаването на Bitcoin, чието предлагане е ограничено до 21 млн. токена, от които 19 млн. вече са създадени.

При предишните три „халвирания“, последното от които е през 2020 г., Bitcoin се радва на ръст в цената си, но предвид различните пазарни условия не е ясно дали този път отново ще се стигне до рали, предупреждава в заключение Бътърфил от CoinShares.