Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън предложи криптовалутите да бъдат забранени по време на изслушване в Банковата комисия на Сената.

"Винаги съм бил твърдо против криптовалутите, биткойните и т.н.", заяви ръководителят на най-голямата американска банка по активи на въпрос от сенатор Елизабет Уорън.

"Реалното използване на тази технология е в полза на престъпниците, наркотрафикантите... за пране на пари и избягване на данъци.

Ако аз бях на мястото на правителството, щях да забраня този вид търговия", добави той.

Въпреки изказването на Даймън срещу криптовалутите, банката, която управлява, е силно ангажирана с блокчейн - технологията, която дава възможност за развитие на криптоиндустрията на стойност 1,6 трилиона долара, отбелязва CNBC.

Бичият поход на Bitcoin – може ли криптовалута №1 да надхвърли $100 хил.Редица фактори обнадеждават индустрията, че това наистина може да се случи

При допълнителни въпроси от страна на сенатор Уорън, Даймън и няколко други изпълнителни директори на големи банки, присъстващи на рутинното изслушване в Сената, се съгласиха, че криптокомпаниите трябва да са обект на същите регулации срещу прането на пари, както големите финансови институции.

Единодушието по темата за криптовалутите е рядък момент на единство в мненията на банковите лидери и сенатор Уорън, отбелязва още CNBC.

Coinbase: Споразумението на Binance отваря нова страница за индустриятаМоже ли криптоиндустрията най-накрая да затвори главата с множеството скандали и проблеми?

"Когато става въпрос за банкова политика, обикновено не се държа ръка за ръка с изпълнителните директори на мултимилиардни банки, но това е въпрос на национална сигурност.

На терористите, наркотрафикантите и престъпните групировки трябва да се забрани да използват криптовалути за своите опасни дейности.

Време е Конгресът да действа", заяви Уорън.