В света на криптоканалите, служещи за придвижване на финансови потоци към групировки като Хамас и Хизбула, се оформя нов силен играч - мрежата Tron.

По-бърза и по-евтина от Bitcoin, тя изпреварва своя конкурент като платформа за криптопреводи, свързани с групи, определяни като терористични организации, коментират експерти по финансови престъпления.

"По-рано това беше Bitcoin, а сега нашите данни показват, че тези терористични организации са склонни все повече да предпочитат Tron", казва Мриганка Патнаик, главен изпълнителен директор на Merkle Science, като се позовава на по-бързото време за транзакции, ниските такси и стабилността на Tron.

Mastercard ще използва AI за борба с финансовите измами чрез криптовалутиЗа целта компанията ще си партнира с технологичната платформа Feedzai

Хейуърд Уонг, говорител на Tron, обяснява пред Reuters , че всички технологии "теоретично могат да бъдат използвани за съмнителни дейности", като посочва за пример използването на американски долари за пране на пари.

Уонг заявява, че Tron не контролира тези, които използват технологията ѝ и че компанията не е свързана с групите, идентифицирани от Израел.

Още в периода между юли 2021 г. и октомври 2023 г. израелското Национално бюро за борба с финансирането на тероризма (NBCTF) замразява 143 портфейла на Tron, за които се е смята, че са свързани с „терористични организации" или са използвани за "тежко терористично престъпление”.

Седмици след нападението на Хамас на 7 октомври, Израел обяви най-голямата си досега конфискация на крипто сметки, като замразява около 600 такива, свързани с Dubai Co., без да посочва конкретно кои крипто мрежи са били ползвани.

Хора, чиито средства са замразени при този запор, разказват пред Reuters, че са използвали Tron и са търгували с криптовалути, за да подпомогнат бизнеса си или личните си финанси.

Те обаче отричат каквато и да е връзка с Хамас или Ислямски джихад.

Въоръженото крило на Хамас, което набира криптосредства поне от 2019 г. насам, съобщи през април, че преустановява набирането на средства с Bitcoin заради увеличените усилия на платформата за предотвратяване на даренията. Хамас обаче не спомена Tron в изявлението.

Кой и как финансира „Хамас“? Криптовалути, пари в брой, благотворителностПрез последните години Израел е конфискувал криптовалута за

Стивън Реймър от мозъчния тръст Royal United Services Institute прогнозира, че новите опити за пълно ограничаване на достъпа на групировката до официални финансови канали ще имат ограничен успех: "Тактиките им за финансиране се развиха така, че да заобикалят всякакви ограничения."

Въпреки липсата на разпознаваемост извън криптокръговете, Tron е доминиращият блокчейн за трансакциите с Tether, като понастоящем в него се намират токени на стойност 48 млрд. долара.

Tether е третият по големина крипто токен с пазарна стойност 89 млрд. долара, което е с около една трета повече през последната година, според данни на CoinGecko.