Прокурорите и адвокатите на Сам Банкман Фрийд се сблъскаха в сряда относно това дали основателят на FTX е измамник, откраднал милиарди долари, или нетрадиционен изпълнителен директор, който е направил неволни грешки.

По време на заключителните си аргументи помощник-прокурорът на САЩ Николас Рус каза на съдебните заседатели, че преди почти година, когато хиляди хора са се опитвали да изтеглят парите си от колабиращата крипто борса, техният страх се е превърнал в отчаяние, разказват репортерите на The Wall Street Journal.

„Кой беше отговорен?“, каза Рус, обръщайки се към масата на защитата и посочвайки с пръст обвиняемия. „Този човек, Самюъл Банкман-Фрийд.“

Защитникът на основателя на FTX Марк Коен каза от своя страна на съдебните заседатели, че прокурорите представят Банкман Фрийд като филмов злодей, предава още WSJ.

Аргументите на двете страни идват в края на едномесечния процес срещу 31-годишния Банкман-Фрийд, който е изправен пред седем криминални обвинения, свързани с измама и пране на пари.

В продължение на близо четири часа прокурор Рус е запознавал съдебните заседатели с извадки от показанията на трима души от вътрешния кръг на Банкман-Фрийд, всички от които по-рано свидетелстваха, че са извършили престъпления по негови указания.

За няколко години затвор по-малко: Фрагменти от процеса срещу Банкман-ФрайдОт измамните кодове и ходове във FTX до политическите амбиции на основателя на FTX - какво казаха свидетелите досега

Рус е показал фрагмент от компютърен код, който според него доказва, че Alameda Research, дъщерният хедж фонд на FTX, е имал специални тайни привилегии на криптоборсата, посочва WSJ.

По думите на Рус „причината за тази тайна е това, че Банкман-Фрийд е знаел, че действията му са грешни“.

Основният спор, според Рус, не е дали Банкман-Фрийд е взел парите, а дали е знаел, че постъпва грешно. Той също така е обвинил Банкман-Фрийд, че е излъгал съдебните заседатели, става ясно от репортажа на WSJ.

„Не става дума за технически жаргон“, са точните думи на прокурора. „Става дума за измама, за лъжи, за кражба, за алчност.“

Младите бизнес герои, чийто „успешен“ път ги отведе към затвора31-годишната Чарли Джейвис е поредният предприемач от списъка на Forbes 30 Under 30, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения

Когато адвокатът на обвиняемия започна заключителните си аргументи в сряда следобед, той каза на съдебните заседатели, че правителството представя клиента му като неприятен, продължава WSJ. Според Марк Коен прокурорите са се фокусирали върху сексуалния живот на Банкман-Фрийд, косата му и вездесъщите му тениски.

Показвайки снимки на клиента си в частен самолет и с разпусната коса, Коен е заявил: „Можем да се съгласим, че имаше време, когато Сам вероятно беше най-зле облеченият изпълнителен директор в света и имаше най-лошата прическа. Банкман-Фрийд също така разговаря с почти всеки, който се обърне към него. Това обърка живота му, но това не е престъпление.“

Според Коен нито един от свидетелите, включително вътрешният кръг на Банкман-Фрийд, не е свидетелствал, че основателят на FTX ги е инструктирал да нарушават закона. Обвиняемият и подчинените му в криптоборсата са имали различия в бизнес преценките, включително свързани с оценяването на активи, по думите на Коен.

Адвокатите на защитата са използвали част от презентацията си, за да подкрепят показанията на Банкман-Фрийд, който прекара три дни на свидетелската скамейка, признавайки, че е направил грешки, но добавяйки, че никога не е имал намерение да измами някого.

Амнезия по време на дело. Какво (не) каза Банкман-Фрийд пред съдаСам Банкман-Фрийд застава пред съда: Отрича обвиненията, признава пропуски

По време на кръстосания разпит Банкман-Фрийд се затрудняваше да отговаря на много от въпросите, припомня WSJ, цитирайки прокурор Рус, според когото обвиняемият е казал на съдебните заседатели, че няма спомени около 140 пъти.

Банкман-Фрийд е направил всичко възможно, за да опише какво се е случило и какво си спомня, смята от своя страна адвокатът му, който е казал на съдебните заседатели, че клиентът му е действал добросъвестно и не е възнамерявал да измами никого.

Очаква се съдебните заседатели да започнат разискванията за съдбата на Сам Банкман-Фрийд в четвъртък.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения срещу него, той може да получи доживотна присъда.