В нощта на13 март 2019 г. в участъка на Атина-Кларк, щата Джорджия през номер 911 постъпва сигнал, с какъвто полицаите не са се сблъсквали до момента.

На телефона е 28-годишният Джими Джонг, купонджия и възпитаник на университета в Джорджия, който често посещава местните барове.

Той обаче не е като останалите пияници – има имидж на компютърен експерт, който разполага с необичайно надеждна система за цифрово наблюдение на дома си.

Младежът се обажда, за да съобщи за престъпление: стотици хиляди долари в криптовалута, които според него са откраднати от дома му, разказва историята CNBC.

"Имам паник атака", казва Джими на диспечера. След това отказва предложението за линейка и се опитва да обясни ситуацията. "Аз съм инвеститор в биткойни, което е нещо като онлайн валута", казва той.

Това, което се случва после, ще сложи край на продължилото близо десетилетие издирване и ще разреши едно от най-големите престъпления в криптоерата. А също така щеше да доведе до най-голямото изземване на криптовалута от физическо лице в историята на Министерството на правосъдието.

Спешното обаждане на Джонг през онази вечер изпраща следователите по дълга дигитална следа, която води до най-ранните дни на биткойна и разкрива мрачна истина за вселената от хакери и програмисти, отговорни за създаването на криптовалутите.

За няколко години затвор по-малко: Фрагменти от процеса срещу Банкман-ФрайдОт измамните кодове и ходове във FTX до политическите амбиции на основателя на FTX - какво казаха свидетелите досега

Това е свят, в който героите и злодеите си разменят местата и дори може да са едни и същи хора.

След обаждането на 911, нищо няма да се развие по начина, по който Джими Джонг иска. Оказва се, че това е един от първите случаи на криптопрестъпление в окръга и полицията не постига напредък в разследването.

Затова мъжът се обръща към местния частен детектив Робин Мартинели, собственик и управител на Martinelli Investigations в близкия Логанвил, Джорджия.

Бивш заместник на шерифа, станала частен детектив, тя съвсем не е експерт в криптовалутите. Специализира се в процесуално проследяване на документи, измамени съпрузи и дела за попечителство. Наскоро е претърпяла ампутация на единия крак, поради което се придвижва с протеза. Въпреки това, тя е мотивирана да разреши случая на Джими Джонг.

"Когато се събудиш и не стъпваш с двата крака на земята, но все пак управляваш компания, трябва да излезеш навън и да си размърдаш задника", казва Мартинели пред CNBC в интервю за новия документален филм "Crypto 911: "Разкриване на биткойн милиардер".

Тогава тя започва да се рови в солидния архив кадри от видеонаблюдението в дома на Джонг. Преглеждайки кадрите от нощта на престъплението, забелязва стройна мъжка фигура. "Носеше сива качулка и черна скиорска маска", спомня си Мартинели.

Изглежда, че заподозреният е знаел как да се придвижва из къщата, което кара Мартинели да смята, че е негов приятел или поне някой, който е чул Джими да се хвали със състоянието си от биткойни.

От записа Мартинели успява да определи ръста на заподозрения. Започва разследването си, като е поставя под наблюдение приятелите на Джонг, проследявайки ги до домовете им и баровете в центъра на града. Поставя проследяващи устройства на автомобилите им, преглежда профилите им в социалните медии и проверява миналото на клиента си.

Докато наблюдава как приятелите му от бара идват и си отиват, Мартинели си изгражда ниско мнение за групата. Тя ги описва като "много, много небрежни, без особени грижи, може би използващи малко Джими".

Той обаче не приема нейните теории, особено когато те започват да се фокусират върху приятелския му кръг. В крайна сметка Мартинели се спира на един конкретен заподозрян, който според нея е откраднал 150 биткойна от Джими. По онова време това количество криптовалута струва близо 600 000 долара.

Джонг обаче не иска и да чуе за тази версия.

Мартинели разбира защо е толкова наранен от идеята, че някой от близките му може да го е предал. "Джими искаше да е обичан и да има приятели.", казва детективът.

Дори когато Мартинели се отдръпва от приятелската група, тя се сближава с клиента си, когото възприема като странен човек, търсещ приятели. "Джими беше добър човек", допълва тя.

Много хора са на същото мнение.

В годините преди кражбата Джими Джонг е известен с това, че има широко сърце, обича да черпи всички в бара със скъпи шотове и пръска стотици долари, които изчезваха за секунди в жадните гърла на клиентите.

Въпреки че живе в скромно бунгало извън кампуса на университета, близо до студентските общежития и баровете в центъра на града, той отсяда в луксозни хотели, включително "Риц Карлтън", "Плаза" и "Уолдорф Астория", според съдебните документи, с които CNBC разполага. Пазарува в скъпи магазини като Louis Vuitton, Gucci и Jimmy Choo. Кара луксозни коли, включително Tesla.

Успява да си купи и втори дом – къща на езеро с пристан в Гейнсвил, Джорджия, на близко разстояние с кола от Атина. Към нея добавя джетове, лодки и много, много алкохол.

Организира епични партита.

Живее разточително, без видим източник на доходи.

Младежът официално е безработен. Той разказва на приятелите си, че влиза рано в криптобизнеса, като добива хиляди монети в първите дни на технологията.

Започва да се занимава с крипто още през 2009 г. - годината, в която биткойн е изобретен от мистериозния Сатоши Накамото и малък екип от разработчици, свързани онлайн.

Каквото и да е правил Джими Джонг, той печели планини от пари. И е готов да ги харчи на воля.

"Наистина имах чувството, че за Джими няма граници", казва пред CNBC Стефана Масич, възпитаничка на университета в Джорджия и приятелка на Джими.

Докато се забавлява с компанията си, той не подозира, че малка група агенти от отдела за криминални разследвания на данъчните служби, ръководена от служители в същия град, се опитва да разкрие престъпление, датиращо от години.

Това, което привлича вниманието на следователите, е хакерска атака от 2012 г., при която някой краде 50 000 биткойна от Silk Road, сайт в тъмната мрежа, според съдебните документи, разгледани от CNBC.

Този сайт е един от най-ранните криптопазари, където анонимни купувачи и продавачи обменят всякакви незаконни материали. Той е пълен с наркотици, оръжия, порнография и други забранени от закона стоки.

С течение на годините стойността на биткойните, откраднати от хакера в Silk Road, се покачва до над 3 млрд. долара, според съдебните документи.

Как двама влюбени успяха да извършат най-големия обир в крипто историята?Иля Лихтенщайн и Хедър Морган правят милиони по пътя си в тъмната мрежа

Разследващите могат да проследят местоположението на валутата в блокчейна, който представлява публична счетоводна книга на всички транзакции. Но те не могат да видят самоличността на новия собственик на средствата.

Затова наблюдават и чакат в продължение на години, докато хакерът прехвърля средства от сметка в сметка, а части от тях прекарва през крипто "миксери", предназначени да прикрият източника на парите.

Най-накрая Chainalysis, компания за блокчейн анализи, която проследява цифровите портфейли с откраднатите активи от Silk Road, забелязва, че хакерът допусна малка грешка. Той прехвърля средства на стойност около 800 долара на криптоборса, която спазв установените банкови правила, включително т.нар. "Познай своя клиент", изискващи реални имена и адреси на притежателите на сметки.

Сметката е регистрирана на името на Джими Джонг. Транзакцията е осъществена през септември 2019 г., шест месеца след обаждането му на 911 в местната полиция.

Това не е достатъчно, за да се докаже, че той е хакерът.

Властите трябва да са сигурни.

Затова данъчните служби се обаждат в полицейското управление на окръг Атина-Кларк. По това време разследването на доклада по сигнала му е в застой.

"Обади ми се агент на IRS", казва лейтенант Джоди Томпсън, който ръководи местния отдел за престъпления срещу собствеността и финансови престъпления, пред CNBC. "И каза: "Мога ли да дойда и да поговоря с вас за Джими?" А аз отвърнах: "Разбира се, помня този случай".

След това Томпсън обединява усилията си със специалния агент на IRS-CI Тревър Макалинън и Шон Магрудер, главен изпълнителен директор на компания за киберразузнаване, наречена BlockTrace. Компанията на МаГрудер работи с IRS и е наета заради опита си в разплитането на сложни блокчейн трансакции.

Тримата следователи разработват план. Да кажат на Джими, че разследват престъплението, за което той се е обадил, при което някой е откраднал стотици хиляди долари от неговите биткойни.

Когато го посещават в къщата му на езерото в Гейнсвил, той отваря ентусиазирано, като вярва, че полицейският служител и двамата специалисти са там, за да помогнат за разрешаването на случая му с криптовалутите.

"Ако вие, момчета, разрешите този случай, ще ви поканя на парти", казва Джими на следователите, както става ясно от записа на камерата за наблюдение. Влизайки в имота, те започват да оглеждат навсякъде, сипейки похвали за обзавеждането. Всъщност, търсят тайни помещения.

Записът от камерата показва също, че разглеждат внимателно системата за сигурност и искат от Джими да обясни всяка от нейните функции и възможности. Той пък им показва и метална кутия, в която според него веднъж е сложил 1 млн. долара в брой, за да впечатли жена.

Служителите на реда научават, че Джонг има огнехвъргачка в помещението. Виждат и пушка AR-15, окачена на стената.

Заигравайки се с хитростта, полицаите молят Джонг да да им обясни как изобщо се е сдобил с биткойните. Когато отваря лаптопа, органите на реда виждат портфейла му с биткойни. "Той имаше биткойни на стойност 60 или 70 милиона долара.", казва Магрудер в интервю за CNBC.

Доказателствата са достатъчни, за да убедят разследващите, че са на прав път. Първото посещение позволява на следователите да получат федерална заповед за претърсване на дома на Джими Джонг. Тримата се завръщат с екип от служители на 9 ноември 2021 г.

Органите на реда откриват в лаптопа на заподозрения портфейл с биткойни от Silk Road през 2012 г. На горния етаж в къщата попадат на машина за пуканки със скрит в нея компютър, в който се съхраняват биткойни на стойност милиони долари. С помощта на кучета, обучени да откриват електроника, намират сейф, заровен в бетон под плочките в мазето. В съдебните документи се казва, че сейфът съдържа благородни метали, пачки с пари в брой и физически биткойни, изсечени в първите години на криптовалутата.

Джими Джонг е в шок.

Разследващите откриват, че още през 2009 г., годината на изобретяването на биткойн, той е част от малка група програмисти, участвали в разработването на технологията. Има по-малък принос в сравнение с другите, но разработва оригиналния код на биткойн и предлага идеи по ключови теми, като например как да се намали размерът на блокчейна.

С други думи, хакерът, който участва в разработването на самия биткойн, е един от най-големите крадци на биткойни за всички времена.

Джими Джонг е обвинен в електронна измама. След като се признава за виновен, е осъден на една година и един ден във федерален затвор. Сега е на 33 години и излежава присъдата си в Монтгомъри, Алабама от 14 юли 2023 г.

Правителството на САЩ конфискува активите му. Длъжностните лица откриват процедура, която позволява на жертвите на хакерската атака да кандидатстват, за да получат обратно своите биткойни, според документа за конфискация, прегледан от CNBC.

Досега обаче, никой не се е явил. Това не е изненадващо, като се има предвид, че потребителите на Silk Road през 2012 г. са предимно наркодилъри и техни клиенти.

Докато напуска сградата на съда след произнасянето на присъдата на 14 април, CNBC се опита да разпита Джонг за ролята му в престъплението, но той не обелва и дума.

Адвокатът му Майкъл Бакнър, твърди, че кражбата не е нанесла щети на американското правителство.

"Правителството със сигурност не е пострадало от поведението на Джими", казва Бакнър пред CNBC. "Ако не беше откраднал монетите и правителството всъщност ги беше иззело от Silk Road, щяха да ги продадат две години по-късно през 2014 г., както направиха с други монети. В този момент правителството "щеше да получи по 320 долара за монета или да спечели някъде около 14 млн. долара. Сега, в резултат на това, че Джими ги е имал, правителството е получило печалба от 3 млрд. долара."

Джими поиска да не бъде осъждан ефективно, защото се притеснява за съдбата на Чад, 13-годишното си куче, което е настанено при негов приятел.

Всъщност, Джими Джонг има труден живот, твърди защитникът му. Той е от аутистичния спектър, подложен е на сериозен тормоз в училище. През годините намира утеха в онлайн общност, където разгръща компютърните си умения.

Що се отнася до първоначалното престъпление – кражбата на биткойни в Атина, която води до обаждането на 911 през март 2019 г., то така и не е разкрито. Извършителят остава на свобода.