В началото на миналата година руските войски нахлуха в Украйна, придружени от вълна от кибератаки на територията на цялата страна.

Една от най-големите борси за криптовалути се срина и обяви фалит, което буквално изпари милиарди долари от този тип цифрова икономика.

Най-големият някога пазар на наркотици в „тъмната мрежа“ се върна на върха, след като беше разрушен от правоприлагащите органи.

И всичко това се случи в рамките на една година, посочват от Wired. Медията всяка година съставя списък на най-опасните хора и групи в интернет и за първи път от 2015 г. насам Доналд Тръмп не е начело на този списък.

Сам Банкман-Фрайд

От началото на съществуването си криптовалутите са обрасли от съмнения, че са използвани за пране на пари, кражби и измами - от захранваните с биткойн пазари за наркотици в „тъмната мрежа“ до милиардите долари, откраднати през криптокомпании от недобросъвестни хакери.

Според Wired обаче най-големият играч сред всички тези криптопредприемачи, които се движат по ръба на закона (а вече и отвъд него), се е „криел пред погледа на всички“.

Строителят на къщи от карти Банкман-Фрайд е изправен пред осем обвинения Банкман-Фрайд е отклонявал клиентски средства от старта на FTX, за да подкрепи своя хедж фонд Alameda Research и за да направи рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и политически дарения

При срива на криптоборсата FTX лицето на доскоро нарастващата легитимност на криптовалутите - Сам Банкман-Фрайд, се оказа обвинен в измами за над 8 млрд. долара. Последствията за децентрализираната икономика могат да бъдат убийствени и далеч да надхвърлят представяната от Банкман-Фрайд организация.

Под неговото практическо ръководство FTX инвестира огромни суми от чужди криптовалути в собствената си платформа за търговия Alameda Research, която също фалира. Освен тези огромни загуби, Банкман-Фрайд вече е лице на най-големия провал на икономиката на криптовалутите.

Илон Мъск

Иновативната гледна точка към света на Илон Мъск доскоро изглеждаше полезна за човешкия прогрес - когато беше фокусирана върху ракети от ново поколение и електрически автомобили. Но придобиването на Twitter изкара на светло неговата тъмна страна, смятат от Wired и дават като пример за това бързите уволнения на хиляди служители на Twitter, които изложиха на риск ключови функции на услугата.

От изнудване до срив на Twitter – проблемите на Мъск нямат крайХакер иска 200 000 долара, за да не публикува увствителна информация за над 400 милиона акаунта

Разбира се, той аргументира вдигането на забраната за неонацисти като Андрю Англин, както и за бившия президент Доналд Тръмп (след като последният беше отстранен от Twitter заради използването на платформата за подбуждане на щурма срещу сградата на Капитолия), с желанието си да гарантира свободата на словото.

Но напълно в разрез с тази си заявка милиардерът забрани множество леви акаунти, които лично определи като "антифа“.

Четири условия за по-добра киберсигурност на бизнесаКибератаките стават все по-сложни, а щетите от тях – все по-големи, затова компаниите трябва да са готови за това предизвикателство

Си Дзинпин

Си Дзинпин е отговорен за редица тежки нарушения на правата на човека в Китай, включително масовото интерниране на мюсюлмани уйгури в Синдзян и репресии срещу протестиращи в Хонконг. Всяка от тези вълни от репресии е съпроводена от въвеждане на нови онлайн ограничения, които стигнаха до това да бъдат проверявани социалните медии при всяко едно споменаване на протести. Полицията в Синдзян дори поиска от уйгурите да изтеглят на телефоните си приложение, което ги сканира за забранено съдържание.

В резултат на новите мерки се стигна до абсурда дори "харесването" на публикация за протестите да се счита за незаконно, посочват от Wired причината китайският лидер да влезе в класацията на най-вредните за интернет хора.

Нарендра Моди

При управлението на Моди и неговата партия Индия все повече наподобява Китай по отношение на репресиите си както срещу физическите протести, така и срещу такива в онлайн пространството.

Само през последните няколко години индийското правителство временно спря достъпа до интернет в размирния регион Кашмир, забрани дълъг списък от базирани в Китай приложения, включително TikTok, а само преди няколко седмици делегира надзора върху модерирането на съдържание в социалните медии на група от трима души. Този ход се разглежда като последната стъпка в опитите на правителството да затегне контрола си върху социалните платформи.

Изследователи по сигурността също така разкриха наскоро, че хакери, свързани с полицията в град Пуна, са изфабрикували доказателства, заради които същата тази полиция е арестувала антиправителствени активисти. Един от активистите, които са станали обект на тази операция, е починал при задържането. Единадесет други обвиняеми по делото остават в затвора.

ГРУ

Руското военно разузнаване – ГРУ, от години стои зад едни от най-агресивните и опасни хакери в света.

Само за последните седем години групите на ГРУ, известни като Sandworm и APT28, предизвикаха две прекъсвания на електрозахранването в Украйна, проведоха операция за хакване и кражба на информация, целяща да повлияе на изборите в САЩ през 2016 г., създадоха зловредния софтуер NotPetya, който се разпространи по целия свят и нанесе щети за поне 10 млрд. долара, и се опитаха да осуетят провеждането на Олимпийските игри през 2018 г.

През 2022 г. фокусът на ГРУ отново се върна на Украйна, като част от общата стратегия на Кремъл. През последните месеци службата организира безброй кибератаки, целящи да унищожат данните в украинските правителствени и корпоративни мрежи. Тези атаки често бяха придружавани от физически нападения.

Една от атаките със зловреден софтуер на ГРУ стигна дотам, че като съпътстващи щети деактивира комуникациите на 5000 вятърни турбини в цяла Германия.

Най-големите изтичания на данни през 21 векБроят на потребителите, чиито данни биват достъпвани неправомерно при кибератаки, може да достигне милиарди

DeSnake

През 2017 г. пазарът за наркотици и откраднати данни, известен като AlphaBay, беше затворен, а неговият създател Александър Казес беше намерен мъртъв в тайландски затвор. Тогава изглеждаше, че това е краят на AlphaBay. Миналото лято обаче, цели четири години след тази мащабна акция на правоохранителните служби, AlphaBay се появи отново под командването на своя съосновател и главен лейтенант на Казес, известен само като DeSnake.

В рамките на няколко месеца AlphaBay отново е в челото на криминалните пазари в „тъмната мрежа“. И DeSnake има своята важна роля за това. Той/тя въвежда сериозни подобрения в сигурността на платформата, като например допускането само на по-трудната за проследяване криптовалута Monero вместо Bitcoin.

Човекът, отговорен за повторния възход на AlphaBay, твърди, че се намира на територията на бившия Съветски съюз.

Conti

През 2022 г. криптовирусите продължиха да са бич както за бизнеса, така и за държавните структури, а никоя група не илюстрира тази заплаха по-добре от Conti. През първите месеци на годината групата порази десетки корпоративни и правителствени цели, като най-катастрофалните последици бяха за Коста Рика, където атаките доведоха до извънредно положение.

След нахлуването на Русия в Украйна Conti обяви пълната си подкрепа за тази инвазия - решение, което доведе до изтичане на огромна част от вътрешните комуникации на групата заради недоволството на един от нейните членове.

Впоследствие Conti беше закрита, но вероятно само като име. Хакерите от групата винаги могат да променят името си и да продължат да всяват хаоса, в чието създаване са се специализирали толкова добре.