През януари Китай ще въведе първия по рода си в световен мащаб регламент срещу т.нар. дийпфейк технология, с което ще засили контрола върху интернет съдържанието, съобщава CNBC.

Определението дийпфейк (deepfake) се отнася до синтетично генерирани или променени изображения и видеоклипове, които са направени с помощта на изкуствен интелект (AI).

Технологията може да се използва за промяна на съществуващо видео съдържание чрез вграждането на лице на даден политик, например, и дори за създаване на напълно фалшиви аудио- и видеоклипове, които изглеждат напълно реалистично.

Пекин обяви своите правила, регулиращи "технологиите за дълбок синтез", по-рано тази година и ги финализира през декември. Те ще влязат в сила на 10 януари.

Ето и някои от новите разпоредби:

- Потребителите трябва да дадат съгласието си, ако изображението им ще се използва в технологии за дълбок синтез.

- Услугите за дълбок синтез не могат да използват технологията за разпространяване на фалшиви новини.

- Услугите за дълбок синтез трябва да удостоверяват истинската самоличност на потребителите.

- Синтетичното съдържание трябва да има маркери, които да информират потребителите, че изображението или видеоклипът са били променени с помощта на технологията.

- Съдържание, което противоречи на съществуващите закони, е забранено, както и такова, което застрашава националната сигурност, уврежда националния имидж или заплашва икономиката.

От края на 2020 г. насам Китай се стреми да обуздае властта, която технологичните гиганти в страната набраха през последните години, и въведе сериозни регулации в редица области - от антитръстови правила до такива за защита на данните.

Можем ли да вярваме напълно на суперчатботовете?Въпреки възможностите си технологията има да извърви още много път, а дотогава може да се използва от различни зловредни актьори

Също така обаче Пекин се стреми да държи под око всички нововъзникващи технологии. По-рано тази година, например, страната беше първата в света, която въведе правило, регулиращо начина, по който технологичните организации могат да използват алгоритми за препоръки

Затова и анализаторите твърдят, че новото законодателство преследва и още една цел - по-строга онлайн цензура.

"Китайските власти очевидно желаят да се справят с възможността антирежимните елементи в страната да използват дийпфейк клипове на висши лидери, включително Си Дзинпин, за да разпространяват фалшиви техни изявления", коментира Пол Триоло, ръководител на технологичната политика в консултантската компания Albright Stonebridge, пред CNBC.

"Но правилата също така илюстрират, че китайските власти се опитват да се справят с тежките проблеми, свързани с онлайн съдържанието, по начин, по който малко други държави го правят. Те се стремят да изпреварят момента, в който съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, ще започне масово да се разпространява онлайн."

Задава ли се бум на дийпфейк рекламите със знаменитости Нарастващото използване на дийпфейк изправя рекламната индустрия пред редица правни и етични проблеми

Триоло допълва, че регулациите за AI, които Пекин е въвел през последните години, "имат за цел да поддържат усилията за регулиране на съдържанието и цензурата една крачка пред нововъзникващите технологии, които биха могли да се използват за заобикаляне на цялостната система за контрол".

"Интересното е, че Китай се прицелва в една от критичните заплахи за нашето общество в съвременната епоха - ерозията на доверието в това, което виждаме и чуваме, и все по-трудното отделяне на истината от лъжата", коментира на свой ред Кендра Шейфър, базиран в Пекин партньор в консултантската компания Trivium China, и добавя: „Китай е в състояние да въведе тези правила, тъй като вече разполага със системи за контрол на предаването на съдържание в онлайн пространството, както и с регулаторни органи, които прилагат тези правила."