Представете си, ако виртуалният асистент Siri може да ви напише есе за училище или Alexa да направи филмова рецензия в стила на Шекспир.

Миналата седмица от OpenAI отвориха достъп до ChatGPT - базиран на AI чатбот, който взаимодейства с потребителите по зловещо убедителен начин, с което компанията е напът да направи реалност тази фантазия.

Способността на чатбота да предоставя дълги, обмислени и задълбочени отговори на различни въпроси и подкани, дори те да не са особено конкретни, изумява потребителите, включително учени и експерти от технологичната индустрия, съобщава CNN.

Инструментът бързо набира популярност. В понеделник съоснователят на Open AI Сам Алтман, известен инвеститор от Силициевата долина, коментира в Twitter, че платформата е преминала прага от един милион потребители.

Но както и при други инструменти, задвижвани от изкуствен интелект, ChatGPT също идва с някои опасения, включително за това как може да промени творческите индустрии и да бъде използван за разпространение на дезинформация.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е голям езиков модел, обучен на базата на огромни масиви онлайн информация. Негов създател е същата компания, която създава и DALL-E – платформа, генерираща привидно неограничен набор от изображения, основани на описания на потребители.

Neuralink започва тестове на мозъчни чипове върху хора до 6 месецаМозъчният чип се очаква да позволи на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново

След като се регистрират в ChatGPT, потребителите могат да поискат от AI системата отговор на различни въпроси – от „Кой беше президентът на Съединените щати през 1955 г.?“ до „Какъв е смисъла на живота?“ или „Какво да облека, ако днес е 40 градуса?“

Възможни проблеми

Въпреки че ChatGPT успешно отговаря на различни въпроси, изпратени от CNN, някои отговори са абсолютни неправилни. Това дори принуждава платформата за въпроси и отговори на програмисти Stack Overflow временно да забрани на потребителите да споделят информация от ChatGPT, отбелязвайки, че това е „много вредно за сайта и за потребителите, които питат или търсят верни отговори“.

Освен проблема с разпространението на невярна информация, инструментът може също така да застраши някои креативни професии, да се използва за обяснение на проблемни концепции и, както при всички инструменти с изкуствен интелект, да заложи в обясненията пристрастия, идващи от обучителния набор от данни

„Въпреки че положихме усилия да накараме модела да отказва неподходящи заявки, той понякога ще отговаря или ще проявява предубедено поведение“, казват от Open AI на уебсайта си. „Използваме API за модериране, за да предупреждаваме или блокираме определени типове опасно съдържание, но очакваме засега да има някои проблеми“.