2022 година беше пълен провал за пазарите, оставяйки на ръба инвеститорите в акции, облигации и криптовалути. На този фон политиката на Федералния резерв продължава да определя дебата за това какво предстои през 2023 г., пише в последния си пазарен анализ Wall Street Journal.

Акциите паднаха. Облигациите бяха засегнати от най-лошата си разпродажба досега, а на криптопазарите видяхме колапса на редица гиганти, включително FTX, отбелязва WSJ.

Метежът на световните пазари имаше смразяващ ефект върху Уолстрийт и извън него.

Компаниите, които се надяваха да станат публични, се отказаха от плановете си. Банките, които обикновено печелят от такси за консултиране на сделки и първични публични предлагания, намаляват бонусите поради сушата.

S&P 500 падна с 19% за годината, a индустриалният Dow Jones - с 8,8%. Nasdaq Composite се понижи с 33%, засегнат от рязкото понижение на технологичните акции. И трите индекса записаха най-големите си спадове от 2008 г. насам, годината, в която Lehman Brothers се срина. Търговията беше плаха преди празничния уикенд, като акциите приключиха с леко понижение, добавя WSJ.

Накъде отива S&P 500: Няколко ужасно различни перспективиУолстрийт очаква S&P 500 да завърши 2023 г. на 4000 пункта, след като очакваното нивото за тази година се оказа най-далече от реалността от 2008 г. насам

Облигациите, чиято доходност нараства с падането на цените им, имаха още по-тежка година. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на САЩ, които оказват влияние върху всичко – от ипотечните лихви до студентския дълг – се повиши до 3,826% от 1,496% в края на 2021 г.

Как нещата тръгнаха в толкова лоша посока?

Накратко, инвеститорите и политиците се оказаха въвлечени в залагания, че скокът на инфлацията през 2021 г. ще се окаже преходен.

Вместо това ценовият натиск се изостри от руската инвазия в Украйна, която доведе до скок на цените на петрола и газа през февруари и март. И дори когато цените на енергията се понижиха, инфлацията остана упорито висока. В опит да намали инфлацията, Федералният резерв извърши най-агресивните си увеличения на лихвените проценти от 80-те години на миналия век.

По-строгата парична политика накара инвеститорите да избягат от най-популярните инвестиции от предишни години.

Когато лихвените проценти бяха изключително ниски, каквито бяха повече от десетилетие след финансовата криза от 2008 г., на инвеститорите струваше по-малко да залагат на акции на често нерентабилни компании, обещаващи да осигурят голям растеж през следващите години. Сега вече те не са склонни да залагат на рискови инвестиции с несигурни печалби.

Това обяснява защо толкова много технологични компании бяха толкова силно засегнати тази година. Индексът NYSE FANG+, който следи представянето на Meta, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet, наред с други акции, се понижи с 40%, отбелязва WSJ.

Акциите на Tesla претърпяха най-лошата си година досега, тъй като главният изпълнителен директор Илон Мъск беше зает повече с Twitter, откакто пое собствеността върху платформата през октомври.


Акциите на Tesla в края на 2022 г. оправдават песимизма на инвеститоритеИнвеститорите се притесняват кои са приоритетите на Илон Мъск

„В миналото бяхме малко разглезени, преминавайки през дълъг период от 2000 г. насам на покачване на оценките на акциите и сравнително ниска волатилност, която беше прекъсната само по време на финансовата криза“, казва Мария Васалоу от Goldman Sachs Asset Management, цитирана от изданието.

През 2022 г. тази динамика беше преобърната от политиката на Фед, добавя тя.


Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Биткойнът се срина с повече от 60%, рязък обрат, след като достигна рекорди през 2021 г., припомня още WSJ. Срина се TerraUSD - криптовалутата, рекламирана като сигурно пристанище при нестабилност. Клиентите бяха оставени да се борят да си върнат парите след вълна от фалити.

Повишената волатилност не беше лоша за всички.

Заради по-големите колебания на пазара около 55% от активно управляваните взаимни фондове с голяма капитализация бяха на път да надминат референтните си показатели тази година, най-високият дял от 2007 г., според анализ на Goldman Sachs от средата на ноември. Хедж фондовете, които прилагат стратегии, за да се възползват от нестабилността, също излязоха на върха.

Друга богато възнаградена група бяха тези, които заложиха на суровините.

Цените на суровия петрол в САЩ надхвърлиха 130 долара за барел през март, достигайки 13-годишен връх, след като засилването на руските атаки в Украйна накара законодателите в САЩ и Европа да обсъдят забрана на вноса на руски петрол и енергийни продукти.

Въпреки че цените на петрола не успяха да запазят инерцията си през втората половина на годината, те все пак отчетоха скромни печалби за 2022 г., превръщайки се в една от малкото ярки точки в иначе мрачната година за пазарите.

Бумът на петрола беше добра новина за акциите на енергийните компании. Occidental Petroleum, която привлече вниманието на Уорън Бъфет, приключи годината с най-голямата си годишна печалба досега. Същото направи и Exxon Mobil Corp., която, подобно на конкурентите си, се радваше на рекордни печалби през 2022 г.


Сам срещу всички: Джеръми Сийгъл е оптимист за акциите през 2023 г.6 прозрения от Джеръми Сийгъл за фондовия пазар, инфлацията и икономиката през 2023 г.

Дебатът за това какво следва вече е в ход.

Прогнозите на много икономисти са за рецесия в САЩ през 2023 г.

Нивото на безработица обаче остава на исторически ниско ниво.

Председателят на Фед Джером Пауъл даде знак, че не смята битката с инфлацията за завършена.

Инвеститори и анализатори си задават следните въпроси: Дали пазарите ще продължат да търпят големи загуби, както след финансовата криза от 2008 г., но в крайна сметка ще намерят дъно и ще започнат да се покачват в определен момент? Или падането ще е още по-дълго, отколкото повечето очакват? Такъв беше случаят след краха на dot-com. На S&P 500 му бяха нужни 2 години и половина, за да стигне дъното си, като многократно разочароваше инвеститорите, които вярваха, че са само на дни от края на разпродажбите.

В момента доходността на краткосрочните и по-дългосрочните съкровищни облигации изглежда така, сякаш се определя от “по-умерен Фед”, а не от централна банка, която даде знак, че планира да поддържа строга парична политика в обозримо бъдеще, коментира WSJ.

Това може да създаде проблеми за инвеститорите в облигации, ако предположенията им за това накъде ще върви паричната политика през следващата година се окажат грешни. Те залагат, че Фед ще промени курса си от повишаване на лихвите към намаляването им още през следващата година, според данни на FactSet.

„Смятаме, че всички лихвени проценти са твърде ниски“, каза обаче Роберто Перли, ръководител на глобалните изследвания в Piper Sandler и бивш старши служител във Фед. Според него цените на акциите и на корпоративните облигации изглежда не отазяват възможността за продължителна болка.