След екстрадицията му от Бахамските острови и първото му явяване във федерален съд в Ню Йорк, основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд беше освободен срещу гаранция от 250 милиона долара. Той трябва да остане в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния, съобщава Wall Street Journal.

Съдът се е съгласил с гаранцията, защото Банкман-Фрайд се съгласи на екстрадация и защото смята, че няма риск обвиняемият да избяга, както че не представлява опасност за обществото.

Ще бъде много трудно за обвиняемия да се укрие, без да бъде разпознат“, каза съдия Гейбриъл Горенщайн. „Той вече е толкова известен, че би било невъзможно да извършва каквито и да е финансови транзакции.“

Марк Коен, адвокат на Банкман-Фрайд, отбеляза, че бившият крипто бос ще живее с двамата си родители, чийто дом близо до кампуса на Станфордския университет е оценен на приблизително 4 милиона долара. Стойността на въпросния дом не е задължително да съответства на стойността на сумата на гаранцията - нейната функция е да осигури увереност, че Банкман-Фрайд ще спазва условията за освобождаването си, отбелязва Business Insider.

От милиардите на Сам Банкман-Фрайд остана шестцифрена сумаЗапитан как стоят нещата с личните му финанси, 30-годишният предприемач каза: „Мога ли да кажа отрицателно число?“

Банкман-Фрайд е обвинен в участие в престъпни деяния, допринесли за колапса на крипто борсата.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 3 януари.

Американският прокурор Николас Рус нарече предполагаемите престъпления на Банкман-Фрайд „измама с епични размери“ и каза, че смята, че гаранцията от 250 милиона долара е най-голямата досега. Гаранцията ще бъде подписана от четири финансово отговорни лица, сред които едното не е член на семейството, пише WSJ.

Доказателствата срещу Банкман-Фрайд включват показанията на множество сътрудници и повече от дузина свидетели от FTX и неговата фирма за крипто търговия Alameda Research, както и криптирани текстови съобщения и десетки хиляди страници финансови документи.

Банкман-Фрайд призна, че е правил грешки, докато управлява компанията, но отрече да е извършил измама.

Двама от най-близките му сътрудници обаче се признаха за виновни в няколко престъпления и сътрудничат на прокурорите.

Сам Банкман-Фрaйд е екстрадиран от бахамските власти за САЩБанкман-Фрaйд може да прекара остатъка от живота си в затвора Каролайн Елисън, бившият главен изпълнителен директор на Alameda Research, се призна за виновна по седем обвинения, а бившият главен технологичен директор на FTX Гари Уанг по четири обвинения.

Тяхното сътрудничество със следователите вероятно ще подпомогне работата на прокурорите срещу Банкман-Фрайд, обвинен в измама на клиенти, кредитори и инвеститори. Това може също така да увеличи правната опасност, пред която са изправени други бивши служители на FTX, които са играли роля в предполагаемата схема, тъй като прокурорите разполагат със сметки и документи на двете вътрешни лица, на които могат да разчитат при бъдещи процеси.

Според документи, публикувани в четвъртък, Елисън и Уанг са се признали за виновни за участие в схема за измама на клиенти на FTX от 2019 г. до ноември 2022 г. чрез неправомерно присвояване на клиентски депозити и заемането им на Alameda. Елисън призна, че е участвала в схема за измама на кредиторите на Alameda чрез предоставяне на невярна информация за нейното финансово състояние.

Тя и Уанг се признаха за виновни и за подвеждане на инвеститори във FTX.

Прокурорът в Манхатън Деймиън Уилямс каза във видео изявление в сряда, че разследването на FTX продължава. Той призова и други лица, които са участвали в схемите във FTX или Alameda, да излязат с лицата си. „Търпението ни не е вечно“, заяви прокурорът.

WSJ припомня, че Банкман-Фрайд е дарил 40 милиона долара на политически кампании и комитети - предимно на демократи и либерално ориентирани групи.