Двама топ мениджъри на FTX, близки до Сам Банкман-Фрайд - Каролин Елисън и Зисяо "Гари" Уанг, са се признали за виновни в измама и са се съгласили да сътрудничат на прокуратурата, съобщават световните агенции. Двамата са подведени под отговорност "във връзка с ролята им в измамата, която допринесе за фалита на FTX", коментира на пресконференция Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Елисън, бивш главен изпълнителен директор на сестринската компания на FTX Alameda Research и бивша приятелка на Банкман-Фрайд, се е признала за виновна по седем обвинения и я грозят до 110 години затвор. Съоснователят на FTX Уанг се е признал за виновен по четири обвинения и е заплашен от 50 години. В зависимост от степента на сътрудничество обаче те могат да получат по-леки присъди. Двамата са изправени и пред граждански искове за измама, повдигнати от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) и Комисията за търговия с фючърси (CFTC). И двамата са освободени срещу гаранция от 250 000 долара.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Съобщението идва на фона на екстрадацията на Банкман-Фрайд от Бахамите в Ню Йорк и допринася сериозно за нарастващите му правни проблеми. Адвокатът на Уанг Илан Граф коментира, че клиентът му е "поел отговорност за действията си и приема сериозно задълженията си като сътрудничещ свидетел", съобщава The Washington Post.

Въпреки тяхното сътрудничество Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) не смекчават тона. "Г-н Банкман-Фрайд, г-жа Елисън и г-н Уанг са били активни участници в схема за укриване на съществена информация от инвеститорите на FTX", коментира заместник-директорът на SEC по правоприлагането Санджай Уадва. "Чрез тайно прехвърляне на средствата на клиентите на FTX в счетоводните книги на Alameda обвиняемите са скрили съвсем реалните рискове, пред които са били изправени инвеститорите и клиентите на FTX."

Междувременно Банкман-Фрайд е обвинен в дълъг списък от нарушения от множество агенции, включително SEC, Министерството на правосъдието и CFTC. Те включват измама на инвеститорите и клиентите на FTX с повече от 1,9 млрд. долара, както и "тайно" източване на средства на клиенти. CFTC също така твърди, че Банкман-Фрайд и неговите сподвижници "са взели стотици милиони долари под формата на лошо документирани "заеми", които след това са използвали за закупуване на недвижими имоти и политически дарения.