Застрахователи отказват или ограничават покритието на клиенти с експозиция към фалиралата крипто борса FTX, оставяйки търговците на дигитални валути и самите борси незастраховани за всякакви загуби, предизвикани от хакерски атаки, кражби или съдебни дела, предаде Reuters, позовавайки се на участници на криптопазара.

Заради слабото пазарно регулиране и нестабилните цени на биткойн и други криптовалути, застрахователите вече не са склонни да подписват т. нар. застраховка за отговорност на директори и служители (D&O) - покритие, предназначено да защити лицата от лични загуби, ако бъдат съдени в резултат на позицията им като директори или служители на бизнес или друг тип организация. То може също така да покрие правните такси и други разходи, които организацията може да направи в резултат на такъв иск.

Специалистите на британския застраховател Lloyd's of London, както и застрахователите на Бермудските острови, изискват повече прозрачност от крипто компаниите относно тяхната експозиция към FTX.

Застрахователните брокери също така предлагат широки изключения за всякакви искове, произтичащи от фалита на борсата.

Кайл Никълс, президент на брокера Hugh Wood Canada, казва, че сега застрахователите изискват от клиентите си да попълнят въпросник дали са инвестирали в FTX или притежават активи на борсата.

Брокерът на Lloyd's of London за Европа Superscript дава на клиентите си, които са се занимавали с FTX, задължителен въпросник, за да очертае процента на тяхната експозиция към борсата, казва Бен

Дейвис, ръководител на дигиталните активи в Superscript. "Да приемем, че клиентът има 40% от общите си активи във FTX, до които няма достъп - това или ще бъде загуба, или ние ще поставим изключение, което ограничава покритието за всякакви искове, произтичащи от държаните от него средства на FTX“, обяснява Дейвис.

Фалшиви токени заливат криптопазара през 2022Solidus Labs отчита увеличение от 41% спрямо миналата година Изключенията, отказващи изплащане на всякакви искове, произтичащи от фалита на FTX, се намират в застрахователните полици, които покриват защитата на цифровите активи и на лични пасиви на директори и служители на компании, които се занимават с крипто, посочват пет източника от застрахователния бранш пред Reuters. Някои застрахователи настояват и за широки изключения от полиците, свързани с FTX.

Изключенията могат да действат като предпазна мярка за застрахователите, но ще влошат ситуацията за компаниите, които търсят покритие, според застрахователи и брокери.

Застрахователните полици D&O, които се използват за плащане на съдебни разноски, не винаги се изплащат в случаи на измама.

Сред компаниите с финансова експозиция към FTX са най-голямата борса за крипто търговия в света Binance и крипто кредитора Genesis.

Бахамските власти отказаха да пуснат под гаранция Банкман-Фрайд Според съда има толкова голяма опасност Банкман-Фрайд да избяга, че той трябва да остане в ареста, а делото да бъде отложено до 8 февруари Междувременно Wall Street Journal съобщи, че съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрайд планира да даде съгласие за екстрадиране в САЩ, за да се изправи пред наказателни обвинения, свързани с колапса на борсата.

Банкман-Фрайд е в ареста на Бахамските острови, откакто беше арестуван миналия понеделник във връзка с няколко криминални обвинения в САЩ.

Федералните прокурори в Манхатън го обвиниха в престъпления, свързани с пране на пари, твърдейки, че е измамил клиенти, кредитори и инвеститори. Те също така твърдят, че е участвал в схема за измама на клиентите на платформата, като е присвоявал техните депозити, за да плаща разходи и дългове и да прави инвестиции от името на своя крипто хедж фонд Alameda Research.

Правните планове на Банкман-Фрайд все още са в процес на развитие и може да се променят през следващите дни в зависимост от развитието около неговия случай, казва източник на WSJ.