Най-големият играч в криптосектора Binance обяви, че заделя 1 милиард долара в специален фонд за възстановяване на криптопазара, чиято цел е да подкрепи по-малките играчи, които изпитват проблеми след шумния крах на платформата FTX, доскоро най-големият съперник на Binance в сектора, съобщи CNBC.

В блога си компанията посочва, че отпуска 1 млрд. долара, които в бъдеще "при необходимост" могат да се увеличат до 2 млрд. Освен това инвестиращи в крипто компании като Jump Crypto, Polygon Ventures и Animoca Brands са обещали да допълнят фонда с 50 милиона долара.

Главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао сподели адреса на портфейла, за да докаже наличието на отпуснатите средства. "Правим това напълно прозрачно", каза той.

Проверка на CNBC показва баланс от около 1 млрд. долара в стейбълкойна на Binance - BUSD. Той е пуснат от блокчейн компанията Paxos и е одобрен и регулиран от финансовите служби на щата Ню Йорк, сочи уебсайтът на Paxos.

След краха на FTX Жао е напът да бъде представен като новия спасител на криптоиндустрията и да запълни дупката, оставена от шефа на фалиралата платформа Сам Банкман-Фрайд, чиято фирма закупи или инвестира в няколко компании, изпитващи проблеми, преди сама да фалира.


От Binance посочват, че новият инструмент "не е инвестиционен фонд", а средство за подкрепа на закъсали компании в краткосрочен план. Жао наскоро заяви, че възнамерява да предотврати "разпространяване на заразата" от краха на FTX.

Binance очаква програмата да действа около шест месеца и приема оферти от инвеститори за допълнителни фондове под формата на пари в брой, токени или дълг. Около 150 компании вече за кандидатствали за подкрепа от фонда.


Крипто пазарът е в криза не само заради FTXПрез ноември американците не гледат с оптимизъм на икономиката
Междувременно новият председател на Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) Жан-Пол Серве заяви, че сривът на FTX е направил още по-спешен въпроса за необходимостта от регулация на криптосектора, съобщи Reuters.

По думите на Серве регулирането на криптоплатформите може да се основава на принципи от други сектори, които се справят с конфликти на интереси, като например агенции за кредитен рейтинг и компилатори на пазарни показатели, без да се налага да започва от нулата.

В основните финанси има функционално разделение между дейностите посредничество, търговия, банкови услуги и емитиране, като всяка има свой собствен набор от правила за поведение и предпазни мерки. „Такъв ли е случаят с криптопазара? Бих казал, че през повечето време не“, казва Серве за агенцията.

Появиха се "криптоконгломерати“ като FTX, които изпълняват множество роли - брокерски услуги, попечителство, собствена търговия, издаване на токени, всичко това под един покрив, което поражда конфликти на интереси, коментира председателят на IOSCO.

„От съображения за защита на инвеститорите е необходимо да се предостави допълнителна яснота на тези пазари чрез целенасочени насоки за прилагане на принципите на IOSCO за криптоактивите“, допълва Серве.