Американската компания за отпускане на кредити за криптовалути BlockFi съобщи, че е подала молба за защита от фалит в съд в Ню Джърси, където е базирана, съобщава Associated Press.

Общите задължения на BlockFi са между 1 и 10 милиарда долара, пише AP. В иска си компанията посочва, че дължи пари на над 100 000 кредитори, като дългът към FTX е вторият най-голям. Той възлиза на 275 милиона долара.

Най-големият кредитор на BlockFi е компанията Ankura Trust, която представлява кредитори в трудни ситуации. Дългът към нея възлиза на 729 милиона долара.

BlockFi неколкократно спираше тегленето на средства от платформата си и призна за "сериозна експозиция" към FTX и свързани с фалиралата борса компании.

През юли FTX сключи сделка с BlockFi за осигуряването на 400 милиона долара револвиращ кредит и опция за закупуването на компанията срещу 240 милиона долара, след като тя изпадна в затруднения заради срива на криптопазара, припомня Reuters.


Binance налива $1 млрд. в криптопазара, за да го спаси от пълен крахСлед краха на FTX главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао е напът да стане новият спасител на криптоиндустрията
От BlockFi казват, че защитата срещу фалит ще позволи на компанията да се стабилизира и преструктурира. Това включва възстановяване на всички задължения, които се дължат от контрагентите ѝ, допълва AP.

FTX също подаде молба за защита от фалит по-рано този месец. По това време BlockFi обяви в Twitter, че не е в състояние да работи както обикновено.

AP посочва, че BlockFi разполага с 256,9 милиона долара, които очаква да осигурят достатъчна ликвидност за поддържане на операциите по време на преструктурирането.