Историята на FTX - от бурното ѝ началото до бурния ѝ край, вдъхнови Amazon и компанията иска да я използва за създаването на сериал. В партньорство с братята Джо и Антъни Русо, известни с филмите на Marvel, ще бъде пресъздаден грандиозният колапс на гигантската крипто империя, съобщи TechCrunch.

Amazon вече е сключила договор с продуцентската къща на дуото AGBO, информира първи Variety, като отсега се знае, че снимките ще започнат през пролетта на 2023 г. Сценарият е поверен на създателя на Hunters Дейвид Уейл.

Не мога да се сетя от по-добри партньори от Дейвид, Джо, Антъни и екипа на AGBO, за да поднесем тази многостранна история на нашата глобална аудитория на Prime Video, заяви ръководителят на Amazon Studios Дженифър Салке.

В момента семейство Русо работят с Amazon и върху създаването на мултинационалния международен шпионски сериал, наречен Citadel.

„Това е една от най-наглите измами, извършвани някога. Тя обхваща много сектори – знаменитости, политика, академични среди, технологии, престъпност, секс, наркотици и бъдещето на съвременните финанси“, споделят Русо в изявление за предстоящия сериал за FTX.

Инвеститори съдят звездите, които рекламираха FTX Сред тях е комикът Лари Дейвид, създател на популярния сериал

„В центъра на всичко стои изключително мистериозна фигура със сложни и потенциално опасни мотиви. Искаме да разберем защо”, допълват те.

Колапсът на крипто борсата FTX

По-рано този месец FTX и нейният бивш главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд попаднаха под светлините на прожекта, след като стана ясно, че известната борса за криптовалути е пред фалит.

Малко по-рано Coindesk съобщи, че има тревожни данни за финансите на Alameda Research, търговската фирма, основана от Банкман-Фрайд и тясно свързана с борсата FTX.

Неочаквано Binance погълва свой конкурент Съобщението смая крипто инвеститорите

Докладът предизвика лавина събития, като кулминацията дойде от главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао. Той обяви, че продава FTT токените на FTX, които е получил като част от инвестицията си в компанията. Този ход разклати доверието на инвеститорите на дребно и предизвика банкова атака срещу FTX, която разкри измамна злоупотреба с данни на клиенти на крипто борсата.

През последните седмици Банкман-Фрайд, известен още като SBF, се опита да спаси FTX, като подпише сделка за придобиване от Binance - главният конкурент на компанията. След като Чангпенг Жао обяви оттеглянето на намеренията си, лъсна огромната дупка в баланса на FTX.

В рамките на дни компанията започна процедура за обявяване на несъстоятелност, а 30-годишният Банкман-Фрайд се оттегли от поста главен изпълнителен директор.

В интервю за Vox, осъществено чрез съобщения в Twitter, бившият милиардер отправи критики към регулаторите и съжали за подаването на документи за банкрут.

Анализи на документацията на компанията установиха, че FTX е използвала корпоративни средства за закупуване на къщи за служители и дължи на своите 50 най-големи кредитори над 3 млрд. долара.

FTX - невиждана бъркотия и пълна липса на вътрешен контролСедмица след като получи достъп до документацията експертът Джон Дж. Рей III не вярва на очите си

Следващата седмица се очаква Банкман-Фрайд да говори на срещата на върха на Dealbook следващата седмица. Тогава може да научим повече за това какво се случва с FTX.

Сериалът за FTX

Тази история определено си заслужава да бъде претворена от осмото изкуство. Един сериал ще бъде от полза на предприемачите, които решават да създадат стартъп. Дотук познаваме няколко документирани хитове в този жанр - WeCrashed по Apple TV+ за WeWork и фиаското на Адам Нойман, Dropout по Hulu за сагата Theranos - Елизабет Холмс и Super Pumped по Showtime за Uber.

По-рано тази седмица Deadline съобщи, че купувачи, сред които и Apple, се стремят да купят правата върху все още непубликувана книга на известния автор Майкъл Луис.

Луис, по чиито книги са създадени филми като The Big Short, Moneyball и The Blind Side, е следил отблизо Сам Банкман-Фрайд повече от шест месеца преди краха преди седмици.
Отсега знаем, че сериалът на Amazon ще се базира на „вътрешни репортажи“ от различни журналисти, които са отразявали широко темата, пише Variety.