Злополучните събития около Сам Банкман-Фрайд и неговата крипто борса FTX навлякоха загуби за милиони на много знаменитости. Сред тях са имената на Том Брейди, Жизел Бюндхен, Гуинет Полтроу, Рийз Уидърспун, Ким Кардашиян, Мат Деймън и много други. Много от тях бяха уверени в успеха на инвестицията си и положиха усилия да рекламират платформата. Например Мат Деймън в специално видео подчертава, че богатството обича смелите, съобщи CNN.

За Том Брейди, най-известният партньорите на Банкман-Фрайд от спортната сфера, знаем, че миналата година с бившата му съпруга - супермоделът Жизел Бюндхен, сключиха сделка за дялово участие с FTX.com и FTX.US. Условията на сделката не бяха оповестени, но двойката взе дял от капитала на FTX, пише beincrypto.com

Не само това, Брейди се превърна в посланик на крипто борсата. Бюндхен, на свой ред, стана съветник за екологичните и социални инициативи на FTX.

Тъй като двамата станаха публични лица на борсата, те направиха инвестиция от 650 милиона долара в компанията. Сега тя изглежда струва значително по-малко.

Поне 1 млрд. долара на клиенти липсват във FTXСам Банкман-Фрайд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара от FTX към търговската си компания Alameda Research

Стивън Къри е друга знаменитост, която вероятно ще загуби от парите, вложени в FTX. Четирикратният шампион на НБА също взе дял от капитала на фирмата след подписването на партньорство с нея миналата година. Не е ясно какво ще се случи с неговата благотворителна фондация Eat.Learn.Play, подкрепата за която също беше част от сделката.

Други известни посланици на крипто борсата са тенис звездата Наоми Осака и бейзболистът Шохей Отани. И двамата преди време се съгласиха да получат компенсация в криптовалута като част от спонсорския си договор.

В момента компанията на Сам Банкман-Фрайд е в процедура по несъстоятелност. По последна информация поне 1 млрд. долара на клиенти са изчезнали от фалиралата крипто борса. Reuters съобщи, че основателят на FTX тайно е прехвърлил 10 млрд. долара от нея към търговската си компания Alameda Research, която обяви, че закрива. Липсата бе открита в документите за финансовото състояние на FTX, които Сам Банкман-Фрайд представи на висшия мениджмънт преди седмица.