Най-голямата борса за криптотърговия в света Binance съобщи, че временно спира тегленията на големия стейбълкойн USDC, предаде Reuters.


Главният изпълнителен директор на борсата Чангпенг Жао посочи в туит, че тегленията са спрени поради забелязан рязък ръст на интереса.


USDC може да се разменя за два други крипто токена - Paxos Standard и Binance USD – срещу долари в банка в Ню Йорк, посочи Жао. "Банките ще бъдат затворени още няколко часа. Очакваме ситуацията дотогава да се нормализира".


Суаповете са 1:1, без маржове и ливъридж, посочва още Чжао и допълва, че в бъдеще борсата ще потърси по-гъвкави суапови канали.


През септември Binance съобщи, че ще конвертира автоматично балансите на своите клиенти и новите депозити в USDC и други стейбълкойни като Pax Dollar и True USD в собствения си стейбълкойн - Binance USD.


Binance се опитва да успокои инвеститорите, но финансите ѝ остават мистерия

Наскоро Binance пое ангажимент за прозрачност, но трябва да извърви дълъг път, преди да разкрие достатъчно значима информация, която да даде на инвеститорите увереност в бъдещето ѝ, твърдят специалисти по счетоводство и финанси, цитирани от The Wall Street Journal.

Най-голямата борса за криптовалути в света се опитва да увери клиентите си в сигурността на своите авоари след срива на FTX. А на успеха на това начинание на Binance разчита не само самата компания, но и целият криптопазар, който, в противен случай, ще преживее още по сериозни катаклизми, пише изданието.

Патрик Хилман, главен стратегически директор на Binance, е категоричен, че за компанията най-важното нещо е да покаже на потребителите, че „касите не са празни, както при FTX".

(Не)конкретни действия

През последния месец Binance оповести подробности за адресите на своите крипто портфейли. Тя е наела външна счетоводна фирма, която да изготви "доклад за доказване на резерви", обхващащ част от активите и пасивите ѝ, включително малък набор от финансови данни. И е обещала да предостави още доказателства за ликвидността си, посочва WSJ и цитира сайта на криптоборсата: "Когато казваме доказателство за резервите, имаме предвид конкретно тези активи, които държим под попечителство за потребителите. Това означава, че показваме доказателства, че Binance разполага със средства, които покриват всички активи на нашите потребители 1:1, както и някои резерви."

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на БахамитеЗадържаният бивш главен изпълнителен директор на FTX ще се яви пред съда на Бахамските острови днес и ще отговаря за „финансови престъпления”

Според Дъглас Кармайкъл, професор по счетоводство в колежа „Барух“ в Ню Йорк и бивш главен одитор на Съвета за надзор на счетоводството на публичните компании в САЩ, обаче инвеститорите все още не трябва да са доволни от доклада. По думите му няма как той да отговаря на всички въпроси, които биха възникнали за тях относно нивата на обезпечение.

Още повече, че Binance е частна структура и не е задължена да изготвя одитирани финансови отчети. Към днешна дата криптоборсата не е публикувала нищо, което би предоставило цялостен преглед на финансовото ѝ състояние или ликвидност, нито пък е оповестила планове за подобна стъпка.

Това, което всъщност е представила компанията, посочва WSJ, представлява писмо от пет страници от партньор в южноафриканския филиал на световната счетоводна компания Mazars. То съдържа три числа и нито е одиторски доклад, нито разглежда ефективността на вътрешните контроли за финансово отчитане. В него дори се казва, че Mazars "не изразява мнение или заключение за достоверност", което означава, че компанията не гарантира за числата.

Писмото е адресирано до дружество на Binance, наречено Binance Capital Management Co. Ltd., базирано на Британските Вирджински острови, и не показва общата сума на активите или на пасивите. По-скоро обхватът му е насочен към активите и пасивите в биткойни. Очаква се Binance да започне да публикува информация за други криптовалути през следващите седмици.

Възходът и падението на Сам Банкман-ФрайдВ последните дни Банкман-Фрайд се опитваше да събере около 9,4 милиарда долара от инвеститори и конкуренти, за да спаси компанията си

Сметките (не)излизат

Според изчисленията на WSJ резултатът от посочените стойности също не е особено обнадеждаващ. Според първите две посочени стойности - "баланс на отчета за задълженията на клиента" 597 602 биткойна и "отчет за баланса на активите" - 582 486 биткойна – сметката не излиза с 3%. По друг начин казано, Binance не е спазила съотношението 1:1 между резервите и активите на клиентите. В долари, въз основа на цената на биткойн към 22 ноември, когато е публикуван доклада, това означава задължения от около 9,68 млрд. долара и активи от 9,43 млрд. долара. Разликата - 245 млн. долара

От Binance обясняват това разминаване с третата стойност - "нетно салдо на пасивите (с изключение на активите, отпуснати на клиенти)". Тя показва стойност на пасивите, коригирана надолу с около 21 860 биткойна - до 575 742 биткойна. Binance отбелязва, че това е така, защото позволява на клиентите си да заемат криптоактиви.

Така или иначе, тези числа и изчисления трудно могат да са достатъчна основа за особено доверие от страна на инвеститорите, особено на фона на ареста на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд, който беше задържан на Бахамите.

Така че, Binance определено ще трябва да положи повече усилия за прозрачност, ако иска да се ползва с доверието на потребители и инвеститори. Дългият път тепърва предстои.