Сагата около криптоборсата FTX и нейния основател Сам Банкман-Фрайд, която все още не е приключила, ще бъде ценен урок за всеки оттук насетне. Младият предприемач - вдъхновение за мнозина в цял свят, влезе в историята и с рекордното време, за което изгуби статуса си на милиардер. Сега той е пример за скоростно опозоряване и разоряване.

В интервю за Axios този понеделник SBF, както е известен още Банкман-Фрайд, сподели, че в личната му банкова сметка са останали около 100 000 долара, съобщи Money Control.

По време на разговора младият мъж обясни колапса на FTX с лични недостатъци и регулаторни пропуски. Преди месец компанията подаде молба за защита от фалит в САЩ и повлече след себе си огромни загуби за криптоиндустрията. Една от последните жертви на срива е американската компания за отпускане на кредити за криптовалути BlockFi.

Запитан как стоят нещата с личните му финанси, 30-годишният Сам Банкман-Фрайд каза: „Мога ли да кажа отрицателно число?“

Нямам идея. Не знам. Последно, когато проверих, имах 100 000 долара, разясни той.

BlockFi е поредната жертва на срива на FTX - иска защита от фалитАмериканската компания за отпускане на кредити за криптовалути BlockFi съобщи, че е подала молба за защита от фалит

"Сложно е. По принцип всичко, което имах, беше обвързано с компанията“, обясни изпадналият в затруднение основател на FTX. Той буквално за една нощ видя как състоянието му се срина с 94% до 991,5 милиона долара. От тях сега са останали още по-малко.

Според Axios личното богатство SBF е достигнало 26,5 милиарда долара в един момент. По времето, когато избухва скандалът с FTX, то възлиза на около 15,2 милиарда долара.

На 11 ноември FTX подаде молба за защита от фалит в САЩ, заедно със своя отдел в САЩ - фирмата за крипто търговия Alameda Research и близо 130 други филиала. Нейният основател Сам Банкман-Фрайд подаде оставка като главен изпълнителен директор, след като конкурентната борса Binance се отказа от предложеното по-рано придобиване.

Колапсът разпали страховете за бъдещето на крипто индустрията и няколко крипто фирми оттогава се подготвят за фалит.