Основателят на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрайд е обвинен в заговор за измама на клиенти, предава Wall Street Journal. Изданието следи развитието на случая на живо.

В обвинителния акт, внесен от Прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк, са описани осем престъпления, включително заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с електронни носители.

Основателят на FTX e обвинен и в присвояване на депозити на клиенти, както и в използването им за плащане на разходи и дългове на хедж фонда Alameda Research, който е негова собственост.

Комисията по ценните книжа и борсите също заяви в съдебно дело, че Банкман-Фрайд е отклонявал клиентски средства от старта на FTX, за да подкрепи своя хедж фонд Alameda Research и за да направи рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и политически дарения, пише още WSJ.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на БахамитеЗадържаният бивш главен изпълнителен директор на FTX ще се яви пред съда на Бахамските острови днес и ще отговаря за „финансови престъпления”
„Сам Банкман-Фрайд построи къща от карти на базата на измама, като същевременно каза на инвеститорите, че това е една от най-безопасните крипто сгради“, заяви председателят на комисията Гари Генслер.

Арестът в понеделник и обвиненията са най-новият случай, довел до паника Уолстрийт и Вашингтон, коментира WSJ.

FTX подаде молба за банкрут миналия месец, след като остана без пари, a конкурентът Binance се отказа от сливане.

Банкман-Фрайд трябваше да даде показания пред Комисия към Камарата на представителите във вторник, но сътрудници на Конгреса казаха късно в понеделник, че вече не очакват той да го направи.

Разореният милиардер Банкман-Фрайд може да получи доживотна присъдаСпоред експерти разплитането на случая ще отнеме години, но хората не бива да губят вяра в институциите
Пред Комисията ще се яви сегашният главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей III. Неговото изслушване ще е първото и единственото досега, в което той публично говори за FTX. В писмени показания, подготвени за конгресмените, Рей посочва, че колапсът на FTX „изглежда произтича от абсолютната концентрация на контрол в ръцете на много малка група от крайно неопитни индивиди“.

Те не успяха да въведат контрола, „необходим за компания, на която са поверени парите или активите на други хора“, изтъква Рей в показанията си.

Там той посочва "неприемливите управленски практики" във FTX, ускорили нейния крах, включително смесването на клиентски активи и липсата на одитирани или надеждни финансови отчети.

Джон Рей III, който оглави FTX след оттеглянето на Банкман-Фрайд през ноември, има добър опит в разчистването на корпоративни бъркотии, коментира WSJ. Той беше председател на Enron Corp. от 2004 г. до 2009 г., когато фалиралата енергийна компания върна пари на кредиторите и прекрати дейността си.

Никога в кариерата си не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол на всяко ниво на организация – от липсата на финансови отчети до пълна липса на каквото и да било вътрешно управление, казва още Джон Рей III за FTX.