Собственикът на Twitter Илон Мъск каза, че акаунтите на няколко журналисти, които бе блокирал, след като публикували данни за неговия частен самолет, ще бъдат възстановени.

Решението на милиардера да блокира десетина американски журналисти, сред които от водещи медии като New York Times, Washington Post и CNN, предизвика вълна от недоволство, включително на ниво Европейски съюз и ООН.

Мъск даде на заден ход, след като първо прибегна до любимия си метод: анкета сред потребителите в Twitter. От гласувалите общо 3,69 милиона души близо 59% се обявиха за възстановяване на блокираните акаунти.

"Хората си казаха думата. Акаунтите, които бяха публикували моето местонахождение, ще бъдат възстановени", туитна Мъск.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова определи като "притеснително" блокирането на профили на журналисти в Twitter и предупреди, че скоро ще последват санкции в рамките на европейското законодателство.

Пазителят на свободата на словото блокира профилите на журналисти в Twitter
"Новините, свързани с блокирането на журналисти в Twitter са обезпокоителни", написа в платформата Йоурова и напомни, че законът за дигиталните услуги, който трябва да влезе в сила за технологичните гиганти през лятото на 2023 г. "постановява спазване на свободата на медиите и основните права". "Илон Мъск трябва да знае това. Има червени линии. И санкции, разбира се", каза тя.

Коментар по темата направи и германското министерство на външните работи. "Свободата на журналистиката не трябва да може да се блокира и отблокира по желание", написаха от министерството в Twitter.

Заместник-говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер написа: "Блокирането на профили на журналисти в Twitter е недопустимо. Ако това продължи, ще напусна платформата." Бушнер напомни, че той и германското правителство имат профили и в социалната мрежа Mastodont.

ООН също критикува блокирането на акаунтите, определяйки го като "опасен прецедент".

Колко далеч ще стигне Илон Мъск, за да спаси Twitter за сметка на Tesla?Източването на пари за подкрепа на Twitter е противоречива стратегия, но няма да влоши значително финансовото ѝ състояние. Бъдещият просперитет на Tesla обаче е по-малко сигурен


Междувременно Reuters съобщи, че екипът на Илон Мъск се е обърнал към инвеститори, за да набере средства за изпитващата затруднения социална мрежа.

Рос Гербер, президент на Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management, казва пред Reuters, че с него се е свързал представител на Мъск относно предлагането на повече акции на цена 54,20 долара - същата, която Мъск е платил, за да направи компанията частна през октомври. Джаред Бърчал, управляващият директор на семейния офис на Илон Мъск, се е обърнал към потенциални инвеститори тази седмица, съобщи и новинарската платформа Semafor в петък, цитирайки двама души, запознати с усилията за набиране на средства. Рекламодателите се оттеглят от платформата на фона на притесненията относно подхода на Мъск за контрол на туитовете, удряйки приходите и способността му да плаща лихвата върху дълга от 13 милиарда долара, който взе, за да купи компанията, коментира Reuters.

Илон Мъск продаде акции за 3,6 млрд. долара на TeslaПрез последната година Мъск е продал акции на Tesla на обща стойност 40 млрд. долара Акциите на Tesla в петък отчетоха най-лошата си седмична загуба от март 2020 г., като инвеститорите са все по-загрижени, че Мъск е разсеян от Twitter и забавящата се световна икономика.