Когато криптоимперията на основателя на FTX Сам Банкман-Фрайд е на ръба на колапса, става ясно, че една част от нея, търговската компания Alameda Research, е направила рискови залози, използвайки депозити на клиенти от криптоборсата, и парите са изчезнали.

В този момент неговата дясна ръка Каролин Елисън разговаря с група служители и когато един от тях я пита кой е решил да използва средства на клиентите, тя казва: "Сам, предполагам", припомня в свой материал The Wall Street Journal.

Именно Елисън ще бъде основен свидетел по време на процеса за измама срещу Банкман-Фрайд, който започва тази седмица. Прокурорите наричат срива една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

28-годишната Елисън ще се присъедини към двама други членове на някогашното си обкръжение - съоснователя на FTX Гари Уанг и инженерния директор Нишад Сингх, които ще дадат показания, за да разкажат историята на борсата зад кулисите.

Свидетелските показания на Елисън могат да бъдат особено лични и сурови, смята WSJ, като добавя: „В своите показания тя е описвала подробно сложните си и понякога романтични отношения с шефа си и интереса си към полиаморията. Тези теми биха могли да послужат като храна за кръстосан разпит“.

Банкман-Фрайд с опит да избяга от отговорност. Прокурорите: Виновен е!31-годишният бивш милиардер в сферата на криптовалутите е подсъдим за измама, конспирация, незаконни дарения и подкупи


"В основата си всяко дело за измама е просто човешка драма", казва Джордан Естес, бивш федерален прокурор, който сега работи в компанията Kramer Levin. "Каролайн вероятно е инструментът за разкриване на голяма част от тези неща."

Процесът, който започва във вторник, ще отбележи първите публични показания на Елисън за FTX след нейния крах. Тя привлича вниманието това лято, след като 31-годишната Банкман-Фрайд споделя личните си показания пред репортер, което в крайна сметка принудждава съдията, водещ наказателното дело, да вкара основателя на FTX в затвора, докато чака процеса.

Елисън се призна за виновна по седем наказателни обвинения - повече от Уанг или Сингх, и се съгласи да сътрудничи на правителството. Прокурорите заявяват, че тя не само е участвала в престъпна дейност, варираща от подкупи в Китай до измама на клиенти на FTX с милиарди долари, но и е действала по указание на Банкман-Фрaйд, припомня още WSJ.

Самият Банкман-Фрайд не се признава за виновен, а адвокатите му твърдят, че прокурорите не са доказали по подходящ начин, че Елисън е действала по негово нареждане.

Елисън се запознава с Банкман-Фрайд в търговската компания Jane Street Capital и се присъединява към Alameda като търговец през 2018 г. Дъщеря на двама професори от Масачузетския технологичен институт, тя израства в предградията на Бостън и завършва математика в Станфордския университет.

"Преди да се занимавам с търговия, не се смятах за човек, който може да се занимава с това", казва Елисън в подкаст на FTX. "Това е нещо, което научих повече в работата и към което се оказа, че имам супер силен естествен инстинкт."

FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви Компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси


Свидетелските показания на Елисън биха могли да включват съобщения от Signal и Slack, ръкописни бележки от срещи и списъците, които е направила, като например един, озаглавен "Нещата, за които Сам се страхува". Този списък включва разбирането на Елисън за притесненията на Банкман-Фрайд по теми, включващи търговията на Almeda, лошото отразяване в пресата и набирането на средства, твърдят прокурорите.

Банкман-Фрайд има сходна биография с Елисън - израснал е в кампуса на Станфордския университет, където родителите му са преподавали в юридическия факултет. Преди да работи в Jane Street Capital и да основе Almeda през 2017 г., той учи физика в Масачузетския технологичен институт.

През 2021 г. Банкман-Фрайд назначава Елисън и друг свой колега, Сам Трабуко, за съизпълнителни директори на Alameda, като заявява, че иска да се съсредоточи върху новия си проект - криптоборсата FTX. Елисън, която е известна сред служителите като умен и любезен шеф, се занимава с ежедневните операции и търговията в Alameda.

Прокурорите заявяват, че макар Банкман-Фрайд да се е дистанцирал публично, в частен план той е запазил контрола и е ръководил престъпната дейност на търговската компания.

Едновременно с това Банкман-Фрайд често е вземал решения, когато Елисън не е имал категорично мнение, казват запознати, описвайки я като човек, който не отстъпва лесно.

Романтичната връзка между Банкман-Фрайд и Елисън датира поне от 2021 г. и продължава до 2022 г., твърдят запознати пред WSJ. До началото на 2022 г. Банкман-Фрайд става известен като крипто вундеркинд, сключвайки рекламни договори с известни личности, включително куотърбека Том Брейди и комика Лари Дейвид.

Сам Банкман-Фрайд е присвоил 2,2 милиарда долара от дружества на FTXНовото ръководство на фалиралата криптоборса идентифицира трансфери на стойност $3,2 милиарда към хора от вътрешния кръг на Банкман-Фрайд


Банкман-Фрайд, Елисън, Сингх и Уанг присвояват над 1 млрд. долара между 2020 и 2022 г., като ги инвестират в луксозни недвижими имоти, политически кампании, заеми и бонуси, твърди новото ръководство на FTX във федералния съд по несъстоятелност.

Прокурорите твърдят на свой ред, че е имало два начина, по които ръководителите са прехвърлили милиарди долари от парите на клиентите на FTX към Alameda: чрез таен код и като са накарали самите тях да депозират средства в банкови сметки, контролирани от Alameda.

Една от големите покупки, за която се твърди, че е свързана със средства на клиенти, е пентхаус с шест спални на стойност 30 млн. долара в курортно селище на Бахамите. Банкман-Фрайд, Елисън, Уанг и Сингх са живели заедно в луксозния апартамент, докато са управлявали FTX и Alameda.

Едновременно с това Alameda и FTX са използвали парите на клиентите и за спекулативни инвестиции в технологични компании и криптовалути.

Рисковете се превръщат в проблеми за Almeda, когато криптопазарът се срива през лятото на 2022 г. След като кредиторите искат от компанията да изплати изостанали вноски по заеми, Банкман-Фрайд упълномощава Almeda да изтегли милиарди в активи на клиенти от FTX, става ясно от обвинителния акт.

В крайна сметка на 11 ноември той подава оставка, а FTX - молба за обявяване в несъстоятелност. Хиляди клиенти остават без средства, а общият размер на загубите е милиарди долари.

SEC засилва натиска върху Coinbase с ново разследване Това е пореден ход на комисията за овладяване на криптоиндустрията след имплозията на FTX миналата година


Банкман-Фрайд остава на Бахамите, където е арестуван на 12 декември. Седмица по-късно в Манхатън Елисън подписва официално споразумение за сътрудничество, което предполага „подробно описание на всяко извършено престъпление“. Тя се признава за виновна в престъпления, включващи измами и заговор за пране на пари. Общата максимална присъда за нея може да е 110 години затвор.

Тя признава, че е заговорничела с Банкман-Фрайд, за да излъже кредиторите и да скрие истинското естество на връзката между Almeda и FTX.

Отплатата за това сътрудничество може да бъде жизненоважна. Ако Елисън окаже съществено съдействие на прокурорите, в споразумението ѝ се казва, че те ще напишат писмо до съдията с молба за снизхождение. Сътрудниците на "белите якички", които получават подобна подкрепа, често не биват осъждани на лишаване от свобода, казват адвокати пред WSJ.