Федерален съдия е издал заповед за забрана на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрайд да говори публично по случая с фалита на криптоборсата, след като американски прокурори поискаха той да бъде върнат в затвора заради обвинения в манипулиране на свидетели, съобщава CNN.

Прокурорите обвиняват Банкман-Фрайд, че е предоставил на New York Times лични записки на бившата си приятелка и бизнес партньор. Според тях миналата седмица 31-годишният бизнесмен се е опитал да дискредитира главната им свидетелка Каролин Елисън, която се очаква да даде показания срещу него по време на съдебния процес през октомври.

Фалиралата FTX отчаяно иска да си върне над 240 млн. долара от EmbedОт момента на несъстоятелност новото ръководство се опитва да възстанови активи, за да се разплати с клиентите
В рамките на изслушването пред съдията от Окръжния съд на САЩ Люис Каплан в сряда помощник-прокурорът Даниела Сасун цитира множество случаи на активна комуникация на основателя на FTX с медиите и твърди, че той е бил източник на множество истории - част от "продължаваща кампания с пресата, която вече е преминала границата", посочва още медията.

Прокуратурата "се е доверила твърде много на обвиняемия" и сега смята, че "не е възможно да се разработи набор от адекватни условия за освобождаване", които да гарантират безопасността на обществото.

Банкман-Фрайд иска голяма част обвиненията срещу него да бъдат отхвърлениАдвокатите му казват, че някои обвинения не отговарят на изискванията на основните наказателни закони
Водещият адвокат на Банкман-Фрайд, Марк Коен, е категоричен, че защитата не е получила достатъчно време от прокурорите във връзка с искането за вкарването му в затвора, като заявява, че тя е разбрала за промяната "една минута преди разглеждането".

Коен също така отбелязва необичайно големия обем на документите по делото - 32 милиона страници досега, и го определя като “сложен случай, включващ сложни финансови транзакции", което прави "почти невъзможно да се работи с нашия клиент, ако той бъде задържан".

Съдия Каплан обаче заявява, че ще издаде временна заповед за задържане, като даде време на двете страни да подготвят по-изчерпателни изложения, преди да се произнесе по изкането за задържане.