За фондовете за рисков капитал белезите от катастрофалната за Bitcoin 2022 г. са дълбоки. Макар че криптовалута №1 се възстанови, скачайки с около 55% тази година, инвестициите в криптостартъпи намаляват за пето поредно тримесечие, съобщава Reuters.

Според компанията за данни PitchBook инвестициите на рисков капитал в криптосектора възлизат на малко под 2,3 млрд. долара в периода април-юли тази година, което е най-ниското тримесечно ниво от над три години. През първата половина на 2023 г. инвестициите са намалели с почти 3/4 спрямо предходната година - 5 млрд. долара.

"Дните на завишените бурни оценки отминаха", казва Тал Еляшив, основател и управляващ партньор на SPiCE VC, като добавя, че оценките, поставени на криптокомпаниите, са се приближили значително до действителните им резултати.

Криптоинвеститорите остават в плен от хаоса, който се развихри в сектора миналата година, когато имплозията на борсата FTX и други големи компании, включително хедж фонда Three Arrows Capital, шокираха цялата индустрия.

3 криптовалути под 1 долар, за които се очаква до 25 пъти ръст за 6 месецаКриптовалути като Cardano и Shiba Inu привличат вниманието заради ниските си цени и потенциала си


Регулаторният контрол в САЩ също се засили.

"Най-голямата промяна в сравнение с разцвета на пазара е повечето време, нужно за извършване на по-задълбочена проверка", казва Камерън Пийк, партньор в Restive Ventures. "Не е задължително да се случва нещо ново, освен че фондовете вече наистина извършват проверки. Сделките вече не се приключват само за няколко дни."

Затова и броят на сделките, които са били сключени до средата на 2023 г., е 814, което е спад с повече от половината в сравнение с 1862 за същия период на 2022 г., сочат данните на PitchBook.

"Почти всяка компания в пространството се затегна след касапницата през 2022 г. Тези, които набират капитал сега, вероятно го правят, защото им се налага", казва Адам Рийдс, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто компания за криптофинансиране Ledn. "Няма да се изненадам, ако в близко бъдеще това се промени от набиране на капитал от типа "трябва да имаш" към набиране на капитал от типа "хубаво е да имаш"."

Топ 5 на криптовалутите по търговски обем през 2023Обемът на търговията отразява интереса, търсенето и нивото на активност на дадена криптовалута на пазара


Но има и добри новини. Ако цените на Bitcoin са някакъв показател, спадът на инвестициите може да е краткотраен. Според PitchBook инвестициите в криптовалути на рисков капитал корелират с цените на криптоактивите със закъснение от приблизително три до шест месеца и ако настоящите тенденции се запазят, инвестициите трябва да нараснат през втората половина на 2023 г.

Bitcoin, който спадна с 65% през миналата година, скочи с над 90% през първите шест месеца на 2023 г., като е повишил цената си с около 55% от началото на годината, достигайки 25 881 долара. Все пак сега водещата криптовалута се търгува на 1/3 от пиковата си стойност през 2021 г., която беше 69 000 долара.

Според данните на PitchBook се наблюдава и промяна във вида на инвестиционните цели на фондовете за рисков капитал. Преди година фокусът беше върху компании, свързани със спекулативни NFT, както и върху проекти за метавселена и Web3, които се стремяха да изградят бъдеща, но все още нереализирана итерация на интернет с криптоплатформа в нейната основа. Сега обаче инвестициите се пренасочват към компании, които предоставят платформи или поддържат основната технология на блокчейн или криптовалутите.

Институтът по криптоанархия в Прага – антиприказка за свободни технологииParalelní Polis функционира като жив пример как би изглеждал светът без технологии в обсега на правителствата, законите и централните банки


Според PitchBook през 2023 г. най-много инвестиции са привлекли инфраструктурните компании като криптоборси, портфейли и други финтех организации - 325 млн. долара, следвани от блокчейн мрежите - 220 млн. долара и Web3 компаниите - 274,6 млн. долара.

През второто тримесечие единствените два кръга на финансиране над 100 млн. долара са отбелязани от LayerZero, платформа, която свързва две блокчейн вериги, и платформата за цифрова идентичност WorldCoin.

"Институционалните инвеститори търсят обекти, които са по-трайни", казва Алис Килин, основател и управляващ партньор на фокусираната върху Bitcoin компания за рискови инвестиции Stillmark. "Виждаме по-малък апетит към риска и по-голям към устойчивите технологии."