Въпреки че продължава само малко под две седмици, процесът срещу основателя на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрайд предлага повече шокиращи разкрития, отколкото цял сезон на „Наследници“.

Сривът на FTX миналата година изтри милиони криптоактиви на клиентите ѝ, превръщайки нейния милиардер основател в парий, който сега е изправен пред обвинения в криминална измама в Ню Йорк. Очаква се процесът да продължи до шест седмици. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения срещу него, Банкман-Фрайд може да получи до 110 години затвор.

Fast Company посочва някои от акцентите в делото досега, започвайки с показанията на Гари Уонг, съосновател на FTX и Alameda Research.

Той е сред първите бивши съюзници на Банкман-Фрайд, описали задкулисните действия в компаниите.

Докато FTX твърди, че дава на всички клиенти, включително на Alameda, равни привилегии, реалността е била много по-различна, според показанията на Уонг. Той описва как Банкман-Фрайд го е насочвал да създаде код за измама, позволяващ на Alameda да изтегли милиарди клиентски средства на FTX, предава репортерът Стефани Клифърд за Fast Company.

Младите бизнес герои, чийто „успешен“ път ги отведе към затвора31-годишната Чарли Джейвис е поредният предприемач от списъка на Forbes 30 Under 30, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения

По думите на Уонг, редовен клиент с $10 на борсата е можел да изтегли само $10, но ако Alameda има $10 на борсата, може да изтегли $1000, например.

Чрез Alameda, в която притежава 90%, Банкман-Фрайд е можел да „тегли неограничени количества пари“ от FTX, според показанията на Уонг. Докато други големи инвеститори имат кредитни линии в едноцифрени до двуцифрени милиони, тази на Alameda е била 65 милиарда долара, пояснява Уонг. Банкман-Фрайд е можел да търгува по-бързо от други клиенти, което му дава предимство на пазар, на който частите от секундите имат значение. А клиентските депозити на FTX, за които клиентите са смятали, че се държат във FTX, вместо това са били насочени към банкова сметка на Alameda.

Уонг за първи път се среща с Банкман-Фрайд в летния лагер на гимназията. Двамата учат заедно в MIT, а после са „съквартиранти“ на Бахамските острови - в пентхаус за 35 милиона долара, наречен Orchid, докато управляват компаниите. Уанг се призна за виновен по четири обвинения в измама и сътрудничи на прокуратурата срещу Банкман-Фрайд с надеждата да получи по-лека присъда.

Коя е Каролин Елисън? От дясна ръка до основен свидетел срещу Банкман-ФрайдПоказанията ѝ по процеса, стартиращ във вторник, се очаква да бъдат особено лични и сурови

Още по-ключов свидетел по делото е Каролайн Елисън, бившата приятелка на Банкман-Фрайд и бивш главен изпълнителен директор на неговия хедж фонд Alameda.

Тя се запознава с Банкман-Фрайд в търговската компания Jane Street Capital и се присъединява към Alameda като търговец през 2018 г. В началото на 2019 г. тя също живее в Orchid.

Елисън се призна за виновна по седем наказателни обвинения и се съгласи да сътрудничи на прокурорите, които казват, че тя не само е участвала в престъпна дейност, варираща от подкупи в Китай до измама на клиенти на FTX с милиарди долари, но и е действала по указание на Банкман-Фрaйд.

Според нейните показания Банкман-Фрайд ѝ е казал, че FTX ще бъде добър източник на капитал, като той е автор на системата, позволяваща на Alameda да заема парите без знанието на клиентите.

Ново обвинение срещу Банкман-Фрайд - за подкупи към китайските власти Той е обвинен в заговор за плащане на подкуп в размер на 40 млн. долара на китайски държавни служители

Елисън също така говори за активите на Alameda в размер на 1 милиард долара, които са били замразени от китайските борси, и за подкупа от 150 милиона долара, който Банкман-Фрайд е платил, за да ги отключи.

По време на показанията си Елисън се фокусира и върху външния вид на Банкман-Фрайф, включително разрошената му коса. Според нея това е умишлен ход, чиято цел е да го представи като ексцентричен основател. „Той смяташе, че получава по-високи бонуси на Jane Street, където работеше преди FTX, заради косата си“, свидетелства тя за бившия си шеф и партньор, който сега е с късо подстригана коса и е сменил късите карго панталони и тениски с костюм и вратовръзка.

Сам Банкман-Фрайд е присвоил 2,2 милиарда долара от дружества на FTXНовото ръководство на фалиралата криптоборса идентифицира трансфери на стойност $3,2 милиарда към хора от вътрешния кръг на Банкман-Фрайд

Политическите амбиции на Банкман-Фрайд

Основателят на FTX отдавна е известен с големия си политически принос – твърди се дори, че е опитал да плати на Доналд Тръмп 6 милиарда долара, за да не се кандидатира отново, посочва Fast Company. Свидетелските показания на Каролайн Елисън разкриват повече за мисленето на Банкман-Фрайд в тази посока, като тя твърди, че дарение от 10 милиона долара за кампанията на Джо Байдън в неговите очи са били „малка сума“.

Оказва се също така, че Банкман-Фрайд може да е имал и свои политически амбиции. „Той смяташе, че има 5% шанс да стане президент един ден“, свидетелства Елисън.

FTX към политиците: Върнете ни парите!Компанията си иска обратно дарения за милиони, направени за политически лица и организации

Банкман-Фрайд, Каролайн Елисън, Гари Уонг и инженерният директор Нишад Сингх, който също е свидетел по делото, присвояват над 1 млрд. долара между 2020 и 2022 г., като ги инвестират в луксозни недвижими имоти, политически кампании, заеми и бонуси, твърди новото ръководство на FTX във федералния съд по несъстоятелност, припомня The Wall Street Journal.

Прокурорите твърдят на свой ред, че е имало два начина, по които те са прехвърлили милиарди долари от парите на клиентите на FTX към Alameda: чрез таен код и като са накарали самите тях да депозират средства в банкови сметки, контролирани от Alameda.

Една от големите покупки, за която се твърди, че е свързана със средства на клиенти, е именно пентхауса на Бахамите.

Едновременно с това Alameda и FTX са използвали парите на клиентите и за спекулативни инвестиции в технологични компании и криптовалути.

Сам Банкман-Фрайд е изправен пред още обвинения Бившият шеф на FTX сега е изправен пред общо 12 обвинения

Рисковете се превръщат в проблеми за Almeda, когато криптопазарът се срива през лятото на 2022 г. След като кредиторите искат от компанията да изплати изостанали вноски по заеми, Банкман-Фрайд упълномощава Almeda да изтегли милиарди в активи на клиенти от FTX, става ясно от обвинителния акт.

В крайна сметка на 11 ноември той подава оставка, а FTX - молба за обявяване в несъстоятелност. Хиляди клиенти остават без средства, а общият размер на загубите е милиарди долари.

Банкман-Фрайд остава на Бахамите, където е арестуван на 12 декември. Седмица по-късно в Манхатън Елисън подписва официално споразумение за сътрудничество, което предполага „подробно описание на всяко извършено престъпление“. Тя се признава за виновна в престъпления, включващи измами и заговор за пране на пари.

Тя признава, че е заговорничела с Банкман-Фрайд, за да излъже кредиторите и да скрие истинското естество на връзката между Almeda и FTX.

Отплатата за това сътрудничество може да бъде жизненоважна. Ако Елисън окаже съществено съдействие на прокурорите, в споразумението ѝ се казва, че те ще напишат писмо до съдията с молба за снизхождение. Сътрудниците на "белите якички", които получават подобна подкрепа, често не биват осъждани на лишаване от свобода, казват адвокати пред WSJ.