Основателят на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрaйд беше задържан в петък, след като съдия прие искането на федералните прокурори за отмяна на гаранцията му.

Причината е предполагаемо манипулиране на свидетели.

Банкман-Фрайд беше задържан директно след съдебно заседание в Ню Йорк, посочва CNBC.

Съдия Луис Каплан отхвърли искането на Банкман-Фрайд за отлагане на задържането му до обжалването на решението. Ако обжалването не бъде уважено, се очаква Банкман-Фрaйд да остане в затвора в Пътнам, Ню Йорк, до наказателния процес срещу него, който трябва да започне на 2 октомври.

В Пътнам Банкман-Фрайд, който е изправен пред няколко обвинения за финансови измами за милиарди долари бившият, ще има достъп до лаптоп с интернет връзка с цел подготовка на защитата си.

Криптосекторът е пълен с измами и измамници, предупреди директорът на SEC

От ареста си през декември 2022 г. до вчера Банкман-Фрайд беше на свобода срещу 250 милиона долара гаранция, която изискваше той да остане в къщата на родителите си в Пало Алто, Калифорния.

„Моето заключение е, че има вероятна причина да се смята, че подсъдимият се е опитал да манипулира свидетели поне два пъти“, каза съдия Каплан при обявяването на решението си вчера.

Явяването на Банкман-Фрид в съда в петък е последното от поредица предварителни изслушвания, свързани с продължаващите контакти на бившия криптобос с пресата – обмен, който Министерството на правосъдието характеризира като „модел на манипулиране на свидетели и избягване на условията му под гаранция“.

Преди това съдия Каплан издаде директно и строго предупреждение на Банкман-Фрайд през юли заради разговорите му с медиите.

Банкман-Фрайд иска голяма част обвиненията срещу него да бъдат отхвърлениАдвокатите му казват, че някои обвинения не отговарят на изискванията на основните наказателни закони

В искането за задържане на Банкман-Фрайд се посочва, че през последните няколко месеца обвиняемият е изпратил над 100 имейла до медиите и е направил над 1000 телефонни обаждания до представители на пресата.

Последната капка, преляла чашата, според прокурорите, е, че Банкман-Фрайд е издал информация от лични дневници на бившата си приятелка Каролайн Елисън на The New York Times.

Елисън, която е бивш главен изпълнителен директор на фалиралия крипто хедж фонд на Банкман-Фрайд Alameda Research, се призна за виновна по федерални обвинения през декември 2022 г. и оттогава сътрудничи на прокурорите. Очаква се тя да бъде ключов свидетел на обвинението.

Двама топ мениджъри на FTX се признаха за виновниКаролин Елисън и Зисяо

Обявявайки своето решение съдия Каплан каза още, че приносът на Банкман-Фрайд към разкриването на лични истории на Елисън е предназначен да „нарани“ и „дискредитира“ свидетел.

Прокуратурата добави, че Банкман-Фрайд е провел над 100 телефонни разговора с един от авторите на историята в NYT преди публикуването ѝ – много от които са продължили приблизително 20 минути.

Членове на пресата, включително адвокат на The New York Times и Комитета на репортерите за свобода на печата, подадоха писмени възражения срещу задържането на Банкман-Фрайд, като се позоваха на опасения за свободата на словото. Според адвокатите той отстоява правото си на първа поправка и не е нарушил условията на гаранцията си, като е говорил с журналисти.

Прокуратурата обаче описа действията на Банкман-Фрайд като опит да дискредитира Елисън, характеризирайки го като „средство за непряко сплашване на свидетели чрез пресата“.

Това е аргумент, който се оказа достатъчен, за да убеди съдия Каплан да изпрати Банкман-Фрайд в затвора преди процеса срещу него.