Акциите на Robinhood Markets Inc. скочиха в следборсовата търговия в сряда, след като компанията заяви, че планира да продължи обратното изкупуване на акциите, които Сам Банкман Фрайд купи миналата година, пише The Wall Stree Journal.

Бившият главен изпълнителен директор на FTX разкри през май, че е придобил дял от 7,6% в Robinhood, наричайки го "привлекателна инвестиция". Цената на акциите първоначално се повиши, скачайки с 25% в деня, в който той обяви инвестицията си.

Kриптоимперията на Банкман Фрайд обаче се срина няколко месеца по-късно, прокуратурата го обвини в измама и други престъпления, а той не се призна за виновен.

Emergent Fidelity Technologies - компанията, която Банкман-Фрайд използва, за да купи акциите - подаде заявление за фалит миналата седмица. Говорител на Банкман-Фрайд отказа коментар.

Министерството на правосъдието конфискува акциите на Robinhood, държани от Emergent миналия месец, и продължава да държи активите в контролирана от правителството сметка, показват съдебните документи, прегледани от WSJ.

FTX към политиците: Върнете ни парите!Компанията си иска обратно дарения за милиони, направени за политически лица и организации

Robinhood заяви, че бордът му го е упълномощил да "продължи да купува повечето или всички от 55-те милиона останали акции на Robinhood", които Emergent притежава. При цената на затваряне от сряда акциите биха били на стойност около 575 млн., отбелязва изданието.

Robinhood заяви, че планът му "показва доверието, което Съветът на директорите и мениджърският екип имат в нашия бизнес".

Koмпанията обаче призна, че може да бъде трудно. "Тъй като ситуация има малко подобни прецеденти, не можем да предвидим кога или дали ще се осъществи покупката на акции", заявиха от Robinhood.

От съобщението стана ясно още, че съоснователите Влад Тенев и Байджу Бхат отменят близо 500 милиона долара от бонусите си под формата на акции. Компанията заяви, че отменя бонуси още от периода преди IPO-то на компанията, които възлизат на 35,5 милиона все още непридобити напълно акции.

Този ход ще намали оперативните разходи на Robinhood с до 50 милиона долара на тримесечие и вече е намалил броя на акциите на компанията с 3,5%, заявиха от Robinhood. Компанията обяви плановете си по време на публикуването на финансовите си резултати за тримесечието.

Приложението, което помогна за бума на дей трейдинга по време на пандемията, отчете приходи от 380 милиона долара за четвъртото тримесечие - с 5% повече спрямо година по-рано. Това беше под очакваните 396 милиона долара от анализаторите, анкетирани от FactSet.

Нетната загуба на компанията за тримесечието възлиза на 19 цента на акция, което е над прогнозите на анализаторите за загуба от 15 цента. Robinhood не е публикувала печалба, откакто стана публична през юли 2021 г.

Акциите на Robinhood се повишиха заедно с другите технологични акции през 2023 г., но все още са с около 70% под цената на първичното публично предлагане от 38 долара. Акциите затвориха в сряда на цена от 10,47 долара, след което поскъпнаха с 6,4% до 11,14 долара в следборсовата търговия.

Американските акции падат на фона на опасенията за лихвените процентиПолитиката на Федералния резерв продължава да в центъра на вниманието на инвеститорите

Компанията беше един от любимците на пандемичната ера, когато милиони нови инвеститори се потопиха в борсовата търговия за първи път. Оттогава търговската активност спадна в цялата индустрия, а регулаторите изплашиха инвеститорите в компанията, отбелязва WSJ.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси през декември предложи правила, които биха ограничили така нареченото плащане за поток от поръчки - практиката, при която фирмите за електронна търговия, известни като търговци на едро, плащат на брокерите като Robinhood, за да насочват към тях изпълнението на поръчките на клиентите си.

Приходите от потока от поръчки, който Robinhood продава, остават решаващи за бизнес модела му, въпреки че компанията увеличи и някои допълнителни източници на приходи, като например лихви върху паричните баланси на клиентите. През четвъртото тримесечие 38% от общите нетни приходи компанията идват от пренасочване на поръчки за акции и опции, сочи финансовият им отчет от сряда.

Robinhood се противопоставя на намеренията на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. В неотдавнашно интервю за The Wall Street Journal двамата ръководители на Robinhood заявиха, че подобни правила ще застрашат търговията с нулева комисионна, която брокерът им помогна да се популяризира.