Само преди няколко години Чарли Джейвис е на върха.

През 2019 г. тя е в списъка на Forbes 30 Under 30 заради работата си върху стартиращ бизнес, наречен Frank, който помага на студентите да се ориентират в процеса по получаване на финансова помощи и който тя тогава описва като „Amazon за висше образование“.

Две години по-късно JPMorgan Chase придобива компанията за 175 милиона долара и Джейвис е назначена за управляващ директор в банката. Споделяйки новината в LinkedIn, тя посочва, че само за четири години Frank вече обслужва „над 5 милиона студенти в над 6000 колежа“.

Оказа се обаче, че тези числа може да са били малко преувеличени. Във вторник 31-годишната Джейвис беше обвинена във „фалшиво и драстично увеличаване на броя на клиентите на нейната компания“, за да накара JPMorgan Chase да я купи, пише The Guardian.

linkedin.com/in/cjavice/

Според обвинението Frank е имал само около 300 000 клиенти и е изфабрикувал данни, за да покаже по-голяма клиентска база. Джейвис е изправена пред обвинения за заговор за извършване на банкови и финансови измами, включващи използването на информационни технологии, всяка от които носи максимална присъда от 30 години затвор.

Джейвис, която отхвърля всички обвинения, не е първото лице на класацията на Forbes 30 Under 30, което се изправя пред съда.

Бившият криптобос Сам Банкман-Фрайд, който се самоопределя като „ефективен алтруист“, попадна в списъка през 2021 г. След драматичния колапс на неговата бивша крипто борса FTX, той е изправен пред множество обвинения, вариращи от подкупване на чуждо правителство през пране на пари до извършване на незаконни политически дарения.


Разореният милиардер Банкман-Фрайд може да получи доживотна присъдаСпоред експерти разплитането на случая ще отнеме години, но хората не бива да губят вяра в институциите

Неговата приближена Каролайн Елисън, бивш съизпълнителен директор на Alameda Research, влиза в списъка през 2022 г. През декември Елисън се призна за виновна по седем наказателни обвинения, носещи максимална присъда от 110 години затвор – нейното сътрудничество означава, че вероятно ще получи далеч по-леко наказание.

Сам Банкман-Фрайд е присвоил 2,2 милиарда долара от дружества на FTXНовото ръководство на фалиралата криптоборса идентифицира трансфери на стойност $3,2 милиарда към хора от вътрешния кръг на Банкман-Фрайд

Друг герой на Forbes е Мартин „Pharma Bro“ Шкрели, който попада в категория финанси на списъка през 2012 г. Той беше осъден на седем години затвор през 2018 г. за измама с ценни книжа, но излезе от затвора миналата година и веднага стартира инвестиционен бюлетин.

Въпреки че Елизабет Холмс никога не е попадала в списъка 30 под 30, тя е оглавявала срещата на върха на Forbes Under 30, посочва The Guardian, Когато през 2003 г. основава биотехнологичната си фирма Theranos, Холмс има за цел да революционизира сферата на кръвните изследвания. По онова време тя е едва 19-годишна и тъкмо е прекъснала следването си в Станфорд. Холмс успява да привлече могъщи инвеститори и преди да бъде разкрита цялата измама през 2016 г., стойността на Theranos се изчислява на 9 милиарда долара.


Пет от най-големите фалити на стартъп компанииИма безброй истории на успели компании, които се преодолели провали в миналото. Това обаче не прави провалите по-малко болезнени, особено когато са заложени много пари

Разработеният от компанията на Холмс уред за кръвен анализ "Едисън" представлява черна кутия с големината на настолен принтер. Според рекламата му само с няколко капчици кръв той може да извършва около 240 различни анализи на кръвта, но в крайна сметка се оказва, че определя с точност само дали някой има херпес.

През ноември федерален съд в Калифорния осъди Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор.

Подобно е бизнес начинанието на Тревър Милтън, основател на Nikola - компания за камиони, задвижвани с водород. Той попада в списъка на Forbes за 2020 г., наречен 12 под 40, включващ най-младите милиардери.


Оказа се, че камионът с надпис Zero Emission Hydrogen Electric, за който се твърдеше, че е с водородно задвижване, всъщност се движи на метан. Бившият акционер в Nikola Motor - Hindenburg Research - публикува доклад за измамата, в който Милтън е определен като „сръчен мошеник“, подмамил General Motors да сключи споразумение за партньорство. Малко преди публикуването на доклада, GM придоби дял от 2 млрд. долара в стартъпа. Hindenburg Research нарече повечето продукти на Nikola Motors „ментета“, а рекламата на технологиите - „лъжа“.

Милтън, получи обвинения в измама по три точки и може да попадне в затвора за доста дълъг период от време. Той очаква присъдата си през юни.


Всички тези случаи показват как границата между новатор и измамник изглежда е станала тревожно тънка, коментира The Guardian.


Предприемачът, който умира от желание да успееСлед три близки срещи със смъртта и опасни предприемачески опити Зеб Евънс основава бизнеса, който му носи смисъл

Проблемът тук не е Forbes, разбира се; проблемът е визията за успех, която медиите продават, включително идеята, че трябва постигнеш велики неща, преди младостта да ти се изплъзне. Този натиск може да накара някои амбициозни хора да предприемат прекалено „преки“ пътища, които, очевидно, водят в обратната на успеха посока, когато правосъдието почука на вратата им.