Супербоул е рядък момент, в който повечето американски домакинства са на една и съща вълна по едно и също време, както и милиони зрители в други краища на света.

И въпреки постоянния спад на телевизионната аудитория цената на 30- секундна реклама по време на последния мач от сезон 2022 в НФЛ между Philadelphia Eagles и Kansas City Chiefs тази вечер е около 7 милиона долара.

Това е три пъти по-скъпо от рекламното време през 2007 г., но теренът на Супербоул продължава да бъде атрактивен за много компании, позволявайки им да превърнат рекламите си в културен феномен в днешния фрагментиран медиен пейзаж.

Като най-голямото зрелище в американския капитализъм, финалът на Супербоул редовно се анализира и от инвеститорите, отбелязва The Wall Street Journal в публикация, в която търси паралели между рекламите на някои компании и тяхната съдба.

Една от най-запомнящите се реклами от миналогодишния финал, наречен Crypto Bowl заради всичките кампании на криптоборси, беше тази на FTX.

В нея комикът Лари Дейвид минава през историята на едни от най-добрите изобретения – като колелото, електрическата крушка, тоалетната, кафето – присмивайки се на техните откриватели. Вече в настоящето той се запознава и с „изобретението“ FTX, представено като „безопасен и лесен начин за влизане в света на криптовалутите“. „Не мисля така. И никога не греша за тези неща“, казва героят на Лари Дейвид.

Криптоборсите обаче не бяха единствените рекламодатели, които малко по-късно претърпяха сривове.

Акциите на Disney, която рекламира стрийминг услугата си по време на миналогодишното издание на Супербоул, достигнаха осемгодишно дъно, а главният изпълнителен директор Боб Чапек беше отстранен, тъй като новата услуга не донесе финансов резултат.

Приложението за залагания DraftKings загуби малко повече от половината от стойността си между финала на Super Dowl и края на 2022 г. Далеч по зле се представи автомобилният дилър Carvana, чиито акции спаднаха с 97%.

Някои от дългогодишните рекламодатели като PepsiCo, автомобилният производител General Motors и пивоварната Anheuser-Busch InBev не бяха прокълнати по подобен начин, но по-малките компании, които харчат милиони, за да обявят съществуването си, често страдат след това, отбелязва WSJ.

"Супербоул е един от онези моменти, в които може да видите какво резонира с тълпата веднага – и, по-важното – какво не", казва Питър Атуотър, професор по икономика и експерт в областта на социалните нагласи.

Непосредственият ефект на Супебоул рекламите върху акциите е бил по-положителен в миналото според проучване от 2021 г. на Йоанис Браникас и Габриел Бухбиндер, професори по финанси в университета в Орегон.

Активността в търсачките и цените на акциите в деня след финала показват ясна реакция. Сега, тъй като рекламите често се обсъждат или дори пускат онлайн дни преди играта, ефектът е по-слаб. Това обаче не е намалило бруталните цени на рекламите.


Супербоул 2023: Шест кампании, готови за най-скъпото рекламно времеМного брандове вече пуснаха рекламни тийзъри дни преди големия финал

Миналогодишната реклама на Coinbase с подскачащия QR код, която струваше около 13 милиона долара, беше безкрайно ефективна. Толкова много зрители се опитаха да влязат в уебсайта им, че той се срина. Така се случи и с акциите. След като се качиха с цели 10% в дните след мача, те загубиха повече от 80% от стойността си до края на 2022 г.


До имплозията на FTX, класическият пример за подобна компания беше Pets.com Електронният магазин създаде сериозно вълнение около първичното си публично предлагане две седмици след финала през януари 2000 г. в пика на дотком бума, въпреки че губеше пари от всяка продажба. Най-горещият им продукт беше реплика на чорапа марионетка от рекламата. До ноември същата година Pets.com беше фалирала.


Crypto.com добави още съкращения в криптоиндустриятаБазираната в Сингапур Crypto.com съкращава една пета от работната си сила

Изненадващо, но и емблематичната реклама на Apple "1984", режисирана от Ридли Скот и представяща Macintosh, се оказва финансов провал, според нейния създател. Стив Джобс беше уволнен следващия септември, а по това време акциите бяха загубили почти половината от стойността си.

Разбира се, oсвен че могат да са сигнал за спад на акциите на компаниите, Супербоул рекламите понякога са били и силен сигнал за покупка. През 1988 г., три месеца след Черния понеделник, брокерът Shearson Lehman Hutton плати за реклама, за да увери клиентите, че спира програмата за търговия, обвинявана за влошаване на катастрофата. Застрахователят Джон Ханкок пък пусна клип, призоваващ за финансова предпазливост. Акциите бяха на прага на епичен бичи пазар.

През 2009 г. в разгара на световната финансова криза имаше реклама на CASH4GOLD. Един критик се пошегува, че след още една година на спадове може да видим реклама на "Cash4YourOrgans.com". Само 23 работни дни по-късно ужасяващият мечи пазар щеше да приключи. Dow поскъпна почти шест пъти през следващите 11 години.

Дали спадът на акциите миналата година беше достатъчно голям, за да създаде подобна възможност за покупка, или не? Тъй като през последният месец ентусиазмът за инвестиции в меме акциите и криптовалутите отново се засилва, може би трябва да си спомним думите на Лари Дейвид от рекламата на FTX "Не мисля така. И никога не греша за тези неща – никога."