Шокът от фалита на най-голямата криптоборса FTX достигна и до джоба на американските политици, след като новият главен изпълнителен директор на фалиралата компания за криптовалути Джон Джей Рей III настоя те да върнат даренията, които са получили от бившите ѝ ръководители, за да може той да използва парите за разплащане с кредиторите.

Но има една спънка, посочва Reuters, много от тях вече са изразходвали средствата, а усилията за тяхното възстановяване ще подчертаят основните недостатъци на политическите дарения.


Сам Банкман-Фрайд е изправен пред още обвинения Бившият шеф на FTX сега е изправен пред общо 12 обвинения

В четвъртък, на бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрайд бяха повдигнати допълнителни обвинения, включително за това, че заедно с двама бивши ръководители на FTX се е разбрал да направи повече от 300 незаконни политически дарения. FTX дължи на клиентите си над 8 млрд. долара, по оценки на Комисията по стоковите борси и фючърсите на САЩ, а екипът на новия изпълнителен директор е успял досега да събере над половината от тази сума.

За да успее да събере всичко дължимо, той се надява на връщането на въпросните политически дарения, като анализаторите предполагат, че тази негова инициатива има голям шанс да бъде успешна.

Новото ръководство на FTX предупреди, че има право да съди тези, които не върнат доброволно парите, дори ако са ги похарчили или дарили. Даренията трябва да бъдат върнати доброволно на компанията до 28 февруари, припомня Reuters.