Тейлър Суифт е отказала подписването на договор за спонсорство на стойност 100 млн. долара с криптоборсата FTX. Това я прави единствената знаменитост, която е поставила под съмнение бъдещето на тази индустрия, твърди адвокат, който води колективен иск срещу няколко промоутъра на FTX, цитиран от Business Insider.

Адам Московиц се появява в подкаста The Scoop, за да обсъди съдебния иск, и заявява, че ищците искат над 5 млрд. долара от известните поддръжници на FTX, включително Шакил О'Нийл, Том Брейди и Лари Дейвид.

Адвокатът твърди, че знаменитостите не са положили нужните усилия да проверят дали FTX нарушава закона. "Единственият човек, който открих, че е направил това, беше Тейлър Суифт", казва Московиц пред Франк Чапаро от The Scoop, като добавя, че тя се е оттеглила от сделката и никога не е рекламирала вече фалиралата борса

Певицата - чийто баща е работил за Merrill Lynch, е започнала да обсъжда спонсорство от страна на FTX за турне, възлизащо на 100 млн. долара, с FTX през есента на 2021 г.

Условията са включвали продажбата на билети под формата на NFT, а хора от маркетинговия отдел на криптоборсата коментират пред Times, че още в началото "никой не е харесал сделката" и са смятали, че тя е "твърде скъпа".


"Тейлър Суифт всъщност ги е попитала: “Можете ли да ми кажете, че това не са нерегистрирани ценни книжа?", свидетелства Московиц.

Исторически връх на кражбите на криптовалути през 2022 - $3,8 млрд.Миналата година е регистрирана и рекордна сума на трансакции на криптовалути, свързани с незаконна дейност
Ценната книга е търгуем актив, който притежава стойност, като например акция или облигация. Всички ценни книжа, които се предлагат и продават в САЩ, трябва да бъдат регистрирани в Комисията по ценни книжа и фондови борси. В жалба срещу ръководителите на FTX от декември миналата година SEC обяви, че криптовалутата на компанията - FTT, е класифицирана като ценна книга, тъй като е била продавана като инвестиционен договор. Тя обаче не е била регистрирана по изискуемия начин, посочват от Business Insider.

Затова и в иска си Московиц обвинява знаменитостите в популяризиране на нерегистрирана ценна книга и иска обезщетения за клиентите, които са загубили пари, след като FTX обяви фалит през ноември миналата година.

"С цел да предизвикат доверие и да накарат потребителите да инвестират в това, което в крайна сметка е било схема Понци, ответниците са направили множество неверни изявления", се казва в материалите по делото.

Криптоборсата изпадна в несъстоятелност през ноември миналата година след краха на сестринската ѝ компания Alameda. След като стана ясно, че финансовите потоци на двете организации се смесват, това доведе до засилено теглене от страна на клиенти и се оказа, че FTX няма как да покрие всички заявки.

Според адвоката до тази ситуация се е стигнало заради “пищни” разходи и кредитна линия на стойност 65 млрд. долара.

Сам Банкман-Фрайд, основател и бивш главен изпълнителен директор на FTX, беше арестуван на Бахамите месец по-късно и го грозят над 100 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията, включващи измами с ценни книжа, пране на пари и подкупи.