Най-известната криптовалута - Bitcoin, надхвърли ключовата граница от 30 000 долара за първи път от 10 месеца насам, увеличавайки печалбите си, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв на САЩ скоро ще прекрати агресивната си кампания за затягане на паричната политика, съобщава Reuters.

Bitcoin достигна връхна точка от 30 438 долара в азиатската търговия, а за последно се повиши с 2% до 30 262 долара. От началото на месеца цената на криптовалутата е нараснала с около 6%, след като през март отбеляза ръст от 23%.

Скокът на цифровият актив последва внимателно следения в петък доклад за заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ, който показа, че работодателите са запазили висок темп на наемане на персонал през март. А това говори за все още устойчива икономика, посочват от информационната агенция и добавят:

“Сътресенията в банковия сектор, предизвикани от срива на Silicon Valley Bank миналия месец, повишиха пазарните очаквания, че е малко вероятно Фед да вдигне лихвените проценти много по-високо за по-дълго време, тъй като се стреми да намали напрежението в сектора”.

Може ли Bitcoin да достигне 1 млн. долара за 90 дни? В рамките на тази година криптовалутата отбеляза ръст от близо 70%
"Причината за ръста при криптовалутите е оптимизмът на трейдърите по отношение на паричната политика на централните банки", обяснява Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets, пред Reuters. "Залозите за по-скорошен завой на Фед по отношение на повишаването на лихвите се засилиха драстично след банковите сътресения в началото на март."

Ethereum освобождава заложени токени за милиарди

Криптоинвеститорите с нетърпение очакваха основното обновяване на блокчейн платформата на Ethereum, което отваря достъпа до над 33 млрд. долара в “етери”. И това вече е факт.

Новото софтуерно обновление на платформата, наречено Shapella, ще позволи на пазарните участници да осребрят своите "заложени етери" - токени, които са депозирали и блокирали в мрежата през последните три години в замяна на лихва.

Около 15% от всички “етери” са заложени, като общата им пазарна стойност възлиза на 33,73 млрд. долара, по данни на Dune Analytics, посочва Reuters.

"До 1,1 млн. етера ще бъдат готови за теглене през седмицата след обновяването на блокчейна", изчислява Шриджит Дас, главен изпълнителен директор на Attestant, компания, която улеснява залагането на етери, пред информационната агенция. Въз основата на последната цена на криптовалутата стойността в долари се изчислява на близо 2 млрд.

Официалният старт на Shapella бележи края на дългото чакане на инвеститорите, които са избрали да депозират етери в замяна на доходност, откакто тази възможност стана факт през 2020 г.

Надпиши ми Bitcoin. Нов тип NFT разкрива възможности за милиарди Надстройка на блокчейн мрежата вече позволява на всеки сатоши да съхранява няколко мегабайта данни - от текст до видео
До това последно обновяване на блокчейн мрежата тези от тях, които искаха да залагат етери, трябваше да депозират минимум 32 наведнъж (на стойност 59 520 долара по текущи цени) за неопределен период от време - голяма сума, която не е по силите на средния инвеститор на дребно, припомня новинарската агенция.

"Преди това много хора и институции предпочитаха да не залагат етерите си, защото, след като го направят, те се блокираха за неопределен период от време, което беше рисковано", казва Дейв Вайсбергер, главен изпълнителен директор на платформата за търговия с цифрови активи CoinRoutes.

След обновяването заложените етери вече няма да бъдат заключени в блокчейн мрежата, което се очаква да засили интереса на инвеститорите към тази практика.

В резултат на промяната пазарната стойност на токените, стоящи зад проекти като Lido Finance и Rocket Pool, едни от най-големите, осигуряващи ликвидност срещу залагане на криптовалути, се е повишила близо шест пъти и достига до 2 млрд. долара. Само за тази година ръстът е четири пъти, а стойността му в долари се изчислява на 875 млн., според CoinMarketCap.

Към днешна дата Ethereum, втората по големина криптовалута, се задържа близо до приблизително осеммесечния връх от 1 942,50 долара, достигнат миналата седмица.