Представете си, че върху малък фрагмент от Bitcoin цифрово се изрисуват 3D изображения на обекти, като, например, разноцветни сфери. След това си представете, че ги продавате за 16,5 милиона долара.

По друг начин казано, точно когато много хора си мислеха, че криптовалутите катастрофират, Bitcoin вдъхва живот на нов тип NFT.

Новата криптоидея се появява тази година, след като надстройка на мрежата на Bitcoin вече позволява на всеки сатоши - най-малката номинална стойност на биткойн, или една стомилионна част, да съхранява няколко мегабайта данни, посочва Reuters. От текст и изображения до аудио и видео.

Съхранението на данни е непредвидена последица от надграждането, казват от информационната агенция, но тя неочаквано дава възможност на криптоентусиастите да вградят общо 385 000 "надписа" върху Bitcoin от януари насам, включително над 200 000 файла с изображения и над 150 000 текстови такива, сочат данните на Glassnode Market Intelligence.

"Мисля, че това наистина е началото на фундаментална промяна на начинът, по който можете да използвате Bitcoin", казва Алекс Милър, главен изпълнителен директор на мрежата за разработчици Hiro.

Нова Web 3 платформа на Nike превръща потребителите в дизайнери Nike разработва самостоятелна Web3 стратегия, насочена не към феновете на крипто-света, а към традиционните потребители
Ако се върнем към началото, цветните сфери са част от TwelveFold, колекция от 300 изображения на 3D обекти, визуализирани в мрежа, от разработчиците на NFT Yuga Labs, известни най-вече със своя Bored Ape Yacht Club.

Колекцията се превръща в доходоносен продукт този месец, когато компанията продава на търг 288 от тях за 16,5 млн. долара, по данни на изследователската фирма Delphi Digital.

Въпреки че пазарът на този нов тип Bitcoin NFT функционира едва от януари, Galaxy изчислява, че до 2025 г. той може да достигне 4,5 млрд. долара, задвижван от растежа на самата криптовалута.

В катализатор може да се превърне и представянето на самата NFT индустрия. По данни на CryptoSlam, цитирани от Reuters, общите продажби на NFT възлизат на около 1 млрд. долара за миналия месец, което е възстановяване спрямо 324-те млн. през ноември, но все още е малка част от приблизително 5 млрд. долара, регистрирани през януари миналата година, и 2,7 млрд. долара през май.