Криптокомпаниите започват все по-често да търсят партньори от банковия сектор, след като миналия месец в САЩ фалираха три криптокредитора, което създаде сериозни рискове бизнесът им да се концентрира в по-малки финансови институции.

Според Reuters това е сценарий, който тревожи американските регулатори, изразяващи съмнения относно сигурността и стабилността на банковите бизнес модели, които са силно фокусирани върху крипто клиентите, след като Silvergate Capital Corp, Signature Bank и Silicon Valley Bank се сринаха.

Регулаторните органи в САЩ също така предупреждават банките да бъдат нащрек за ликвидни рискове, идващи от депозити, свързани с криптовалути, които могат да бъдат причина за бърз отлив на ликвидност, ако клиентите се опитат да обменят своите криптоактиви за реални пари.

Основните банки, пише още информационната агенция, стават все по-предпазливи по отношение на клиентите, инвестиращи в криптовалути, след поредица от сериозни сривове, включително фалита на голямата борса FTX през ноември миналата година, и липсата на регулации.

"Стартиращите крипто и Web3 компании ни казват, че просто не могат да си открият фирмени банкови сметки", казва Маркъс Фостър, ръководител на криптополитиката в Coadec, орган, представляващ британските стартиращи компании. По думите му проблемът се е "влошил значително" напоследък.

Хонконг с амбиции да се превърне в център на криптоиндустрията Този стремеж е в рязък контраст с континенталната част на Китай, където Пекин ефективно забрани търговията с криптовалути
Тази ситуация на компаниите, занимаващи се с цифрови активи, им оставя малко варианти освен да търсят по-малки финансови институции, някои от които в по-отдалечени кътчета на световната финансова система.

Говорител на FV Bank, лицензирана в САЩ банка с финтех насоченост, оперираща на територията на Пуерто Рико, заявява пред Reuters, че през последните седмици организацията регистрира ръст на запитванията от потенциални клиенти, въпреки че не е застрахована от Федералната корпорация за депозитно застраховане. Банката не отпуска заеми и следователно не е подложена на същия вид рискове като традиционните банки, които работят в системата на частичните резерви, заявява говорителят на FV Bank.

Представител на друга банкова институция - лихтенщайнската Bank Frick, също посочва, че и тя отбелязва "значително увеличение на исканията за откриване на сметки", като най-голямата част от запитванията идват от компании от Европа, Сингапур и Австралия.

Банката обаче не е фокусирана единствено върху криптовалутите, а има широко диверсифициран бизнес модел.

От базираната в Швейцария Arab Bank, на свой ред, разказват пред Reuters, че са отчели ръст на броя на американските организации, предимно криптофондове или такива за рисков капитал, които искат да открият сметки, но че е малко вероятно банката да приеме всички от тях.


ЕК призова за правила, по които банките да търгуват с криптовалутаЗа да приеме базелските крипто правила, ЕС трябва или да предложи нов закон
В същото време дигиталната банка ZA Bank в Хонконг посочва, че има четири пъти повече запитвания от криптокомпании, търсещи къде да си отворят сметки след фалита на Silicon Valley Bank.

Компаниите за криптовалути се нуждаят от достъп до банки, за да съхраняват доларовите депозити на клиентите и за ежедневните си бизнес дейности. Но няколко водещи банки са категорични пред Reuters, че в момента отблъскват повечето потенциални клиенти.

Тази тенденция със сигурност заплашва да се превърне в поредното предизвикателство пред криптоиндустрията, отчитат в заключение от информационната агенция.