Повече от 2 милиарда долара са били прехвърлени на Сам Банкман-Фрайд от дружества на FTX, според съдебни документи за несъстоятелност, съставени от новото ръководство на криптоборсата, съобщава Financial Times.

Според съобщение, описващо финансови отчети, подадени в съда в Делауеър, Банкман-Фрайд и петима души от неговия вътрешен кръг са прехвърлили общо 3,2 милиарда долара в личните си сметки под формата на „плащания и заеми“, като средствата идват основно от свързания с FTX хедж фонд Alameda Research.

Джон Рей, новият главен изпълнителен директор на FTX, се опитва да идентифицира местоположението на криптовалутата и други активи, които в крайна сметка могат да бъдат върнати на милионите клиенти, чиито сметки бяха замразени след рухването на криптоборсата, допълва Financial Times.

Банкман-Фрайд е изправен пред 12 обвинения, свързани с колапса на FTX, включващи измама с ценни книжа и кражба на милиарди долари клиентски средства, по които той пледира невинен. Процесът срешу бившия крипто бос трябва да започне през октомври.

Сам Банкман-Фрайд е изправен пред още обвинения Бившият шеф на FTX сега е изправен пред общо 12 обвинения

Ръководството на FTX заяви в сряда, че сумата от 3,2 милиарда долара не включва 240 милиона долара за „луксозни имоти на Бахамите“, „политически и благотворителни дарения“ и „значителни трансфери“ към дъщерни компании. Документите показват, че самият Банкман-Фрайд е получил 2,2 милиарда долара.

FTX към политиците: Върнете ни парите!Компанията си иска обратно дарения за милиони, направени за политически лица и организации

На други три вътрешни лица на FTX, които се признаха за виновни и сътрудничат на прокурорите – Нишад Синг, Гари Уанг и Каролайн Елисън – са били преведени общо над 800 милиона долара, според FTX.

Бившият ръководител на Alameda Елисън е получила само 6 милиона долара. Когато се призна за виновна, тя каза на прокурорите, че от 2019 г. до 2022 г. Alameda е имал достъп до „неограничена кредитна линия на FTX.com“.

Вълна от искове залива знаменитости, рекламирали NFT и криптовалути Множество звезди са посочени като ответници в колективни искове на инвеститори

FTX заяви, че проучва възможни начини за възстановяване на преводите към Банкман-Фрайд и бившите му колеги, но че „сумата и времето на евентуалното парично възстановяване не могат да бъдат предвидени в момента“.

Има информация, че други двама бивши ръководители на FTX, Райън Саламе и Джон Самуел Трабуко, са получили повече от 100 милиона долара, добавя още изданието.