Федералните прокурори обвиниха Сам Банкман-Фрайд в няколко допълнителни финансови престъпления и изнесоха нови подробности за предполагаемото поведение на основателя на FTX преди колапса на криптоборсата.

Към осемте обвинения, повдигнати на 30-годишния Банкман-Фрайд през декември, в които се твърди, че той е откраднал милиарди долари клиентски средства на FTX и по които крипто звездата пледира невинен, прокуратурата в Манхатън добавя нови четири.

В тях се твърди, че Банкман-Фрайд е участвал в извършване на банкови измами, както и в заговор за извършване на незаконни политически дарения по време на кампаниите за междинните избори в САЩ през 2022 г.

Robinhood ще се опита да изкупи обратно делa на Банкман Фрайд в компаниятаАкциите на компанията скочиха в следборсовата търговия след новината

В заговор с други двама бивши ръководители на FTX Банкман-Фрайд е извършил дарения от десетки милиони долари, за да повлияе на американските политици да приемат закони в ползва на компанията, посочва BBC.

Твърди се, че даренията са били направени чрез т.нар. "straw" донори - схема за незаконни дарения, в която едно лице използва парите на друго, за да прави дарения за политически кампании от свое име. Чрез тази схема са правени дарения както на леви кандидати, така и на републиканци, като много от тях са финансирани от хедж фонда на Банкман-Фрайд Alameda Research и включват средства на клиенти на FTX, отбелязва още BBC.

Банкман-Фрайд вече беше обвинен в нарушаване на законите за финансиране на политически кампании, припомня WSJ, но разкритите обвинения от четвъртък изрично посочват целта на даренията: да се спечели политическо влияние във Вашингтон, включително върху федералната политика относно криптовалутата.

FTX към политиците: Върнете ни парите!Компанията си иска обратно дарения за милиони, направени за политически лица и организации

При популяризирането на FTX Банкман-Фрайд фалшиво се е представял като надеждна, спазваща закона фигура в индустрията на криптовалутите, чиято компания е възприела принципи за осигуряване на защита на клиентите и инвеститорите, казват още прокурорите, цитирани от WSJ.

Банкман-Фрaйд вече пледира невинен по твърдения, че е използвал клиентски депозити във FTX, за да финансира Alameda Research, да купува имоти и да прави политически дарения, припомня изданието.

Той беше освободен след ареста си срещу гаранция от 250 милиона долара през декември, но е изправен пред доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Съдия Луис Каплан определи 2 октомври за дата на процеса.