Бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрайд пледира невинен по всичките осем обвинения заради които е изправен пред американския окръжен съдия Луис Каплан във федералния съд в Манхатън.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 18 май. Процесът срещу 30-годишният Банкман-Фрайд ще започне на 2 октомври, съобщи Wall Street Journal.

Прокурорите го обвиняват в кражба на клиентски средства от FTX на стойност милиарди долари и в измама на инвеститори и кредитори на Alameda Research. Той също така е избегнал изискванията за отчетност при направените от Alameda политически дарения за милиони долари.

Ден преди Коледа, след екстрадицията му от Бахамските острови и първото му явяване във федерален съд в Ню Йорк, основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд беше освободен срещу гаранция от 250 милиона долара. Той трябва да остане в дома на родителите си в Пало Алто, Калифорния.


Строителят на къщи от карти Банкман-Фрайд е изправен пред осем обвинения Банкман-Фрайд е отклонявал клиентски средства от старта на FTX, за да подкрепи своя хедж фонд Alameda Research и за да направи рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и политически дарения

Гаранцията от 250 милиона долара е обезпечена от дома на родителите му, оценен на приблизително 4 милиона долара. Стойността на имотa не е задължително да съответства на стойността на сумата на гаранцията - неговата функция е да осигури увереност, че Банкман-Фрайд ще спазва условията за освобождаването си, писа по-рано Business Insider. Банкман-Фрайд не е длъжен да депозира пари в съда, но ако не се яви на заседание, правителството може да предприеме конфискация на имуществото на родителите му.

Помощник прокурорът на САЩ Даниел Сасун каза, че процесът през октомври ще продължи около четири седмици, докато Марк Коен, адвокат на Банкман-Фрайд, изчисли, че ще продължи от две до три седмици.


WSJ припомня, че двама от най-близките сътрудници на Банкман Фрайд, които се признаха за виновни по свързани обвинения миналия месец, сътрудничат на прокурорското разследване. Работната група по случая FTX включва няколко звена, сред които експерти по измами с ценни книжа, обществена корупция и пране на пари.