Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е поискал от федерален съдия в Ню Йорк да отхвърли по-голямата част от наказателното дело срещу него, твърдейки, че Министерството на правосъдието му е повдигнало погрешни обвинения в бързината да го изправи пред съда след колапса на крипто борсата, съобщават световните агенции.

Адвокатите на Банкман-Фрайд са поискали много от обвиненията срещу клиента им да бъдат отхвърлени с аргумента, че е имало нарушения на условията на екстрадирането му от Бахамските острови, както и че някои обвинения не отговарят на изискванията на основните наказателни закони.

Сам Банкман-Фрайд беше арестуван на Бахамските острови през декември, месец след като FTX подаде молба за банкрут, и обвинен в кражба на милиарди от клиенти на компанията. През последните месеци към първоначалните 8 обвинения, повдигнати на 30-годишния крипто играч, прокуратурата в Манхатън добави нови четири, според които Банкман-Фрайд е участвал в извършване на банкови измами, както и в заговор за извършване на незаконни политически дарения по време на кампаниите за междинните избори в САЩ през 2022 г.

Ново обвинение срещу Банкман-Фрайд - за подкупи към китайските власти Той е обвинен в заговор за плащане на подкуп в размер на 40 млн. долара на китайски държавни служители

В края на март предприемачът бе обвинен и в заговор за плащане на подкуп в размер на 40 млн. долара на китайски държавни служители. Федералните прокурори твърдят, че Банкман-Фрайд е наредил на Alameda Research, сестринската компания на FTX, да прехвърли средствата в частен портфейл с надеждата да убеди китайските власти да размразят сметките ѝ на стойност над 1 млрд. долара.

Адвокатите на бившия главен изпълнителен директор на FTX обвиняват и компанията, която е с ново ръководство, че действа като агент на Министерството на правосъдието, като публично клевети Банкман Фрайд.

Очаква се федералните прокурори да дадат отговор на исканията на адвокатите на Банкман-Фрайд по-късно този месец. В момента той е под домашен арест в къщата на родителите си в Калифорния. Процесът срещу него трябва да започне през октомври.

Трима бивши членове на вътрешния кръг на Банкман-Фрайд във FTX и Alameda се признаха за виновни за измама и други престъпления и сътрудничат на прокуратурата.