Фалиралата криптоборса FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви, което е с над 800 млн. долара повече от януари, става ясно от изказване на адвоката на компанията по време на изслушване в съда по несъстоятелност в Делауеър.

Reuters цитира Анди Дитдерих, който заявява, че “компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси и изясняването на това какво се е объркало под ръководството на обвинения основател Сам Банкман-Фрайд”. Той не се признава за виновен.

"Ситуацията се стабилизира и пожарът в кофата за боклук е потушен", казва Дитдерих.

FTX се е възползвала от неотдавнашното покачване на цените на криптовалутите, обяснява той. Общото ѝ възстановяване ще бъде оценено на 6,2 млрд. долара въз основа на цените на криптовалутите от ноември 2022 г., когато тя подаде молба за обявяване в несъстоятелност, след като търговците изтеглиха 6 млрд. долара от платформата за три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка, посочва още информационната агенция.

Младите бизнес герои, чийто „успешен“ път ги отведе към затвора31-годишната Чарли Джейвис е поредният предприемач от списъка на Forbes 30 Under 30, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения
Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей подробно описва неправомерните трансфери на средства и лошото счетоводство на фалиралата криптоборса, определяйки ги като "пълен провал" на контрола.

Гледайки към бъдещето обаче, FTX преговаря със заинтересованите страни за варианти за рестартиране на работата си и може да вземе решение за това през текущото тримесечие, казва още Дитдерих, но не дава кой знае колко подробности за това какво може да означава въпросното рестартиране за клиентите на FTX, чиито криптодепозити са били блокирани по време на делото за несъстоятелност.

Засега клиентите на FTX в Япония са единствените, които са успели да изтеглят някакви средства, благодарение на сравнително силните регулации в страната, обяснява още адвокатът на FTX и добавя:

Сам Банкман-Фрайд е присвоил 2,2 милиарда долара от дружества на FTXНовото ръководство на фалиралата криптоборса идентифицира трансфери на стойност $3,2 милиарда към хора от вътрешния кръг на Банкман-Фрайд
“Компанията ще се нуждае от значителен капитал, за да рестартира дейността си, тъй като съществуващият клиентски интерфейс има малка връзка с движението на парите зад кулисите. Приложението работеше прекрасно, но в действителност то беше фасада".

Все още не е ясно дали FTX може да използва средствата си за рестарт на борсата, или трябва да ги насочи към разплащане с клиентите си. Рестартирането на дейността може да изисква и външно финансиране или продажба на активи, акцентира адвокатът.

Срещу Банкман-Фрайд и няколко вътрешни лица на компанията са повдигнати обвинения в измама заради ролята, която са имали в срива на компанията. За разлика “невинния” Банкман-Фрайд, останалите членове на вътрешния му кръг вече се признаха за виновни и се съгласиха да сътрудничат на прокурорите, припомня в заключение Reuters.